Een spermadonor die tussen 2008 en 2015 minstens 67 kinderen heeft verwekt in verschillende Europese landen, blijkt drager te zijn van het gen TP53, dat kanker veroorzaakt. Intussen werd al bij tien kinderen kanker vastgesteld. Reden voor experts om te pleiten voor internationale regels rond de beperking van het aantal kinderen per donor.
Het was de Britse krant The Guardian die zaterdag over de kwestie berichtte. Het verhaal van de spermadonor werd door dokter Edwige Kasper, bioloog bij het universitair hospitaal van Rouen, aangehaald op het jaarlijkse congres van de European Society of Human Genetics in Milaan.
Eerder werd al gewaarschuwd voor de sociale en psychologische risico's door met het sperma van één donor veel kinderen te verwekken in verschillende landen. De nieuwe case roept nieuwe vragen op, met name rond de complexiteit indien een ernstige medische aandoening wordt vastgesteld bij de donor. Dokter Kasper pleitte voor een grensoverschrijdende limiet. "Dit is een abnormale verspreiding van genetische ziekten. Niet elke man krijgt 75 kinderen in heel Europa", wordt ze geciteerd door The Guardian.
De zaak kwam aan het licht nadat twee families onafhankelijk van elkaar contact opnamen met de fertiliteitskliniek nadat bij hun kinderen kanker werd vastgesteld, gelinkt aan een zeldzame genetische variant.
De Europese spermabank bevestigde dat het gen TP53 aanwezig was in enkele stalen van de spermadonor. Maar op het moment van donatie in 2008 was er nog geen link met kanker bekend, luidde het. Het gen zou ook niet via standaardtechnieken gevonden kunnen worden. Bovendien was de donor in goede gezondheid.
Maar het labo van Kasper ontdekt dat de genmutatie gelinkt kan worden aan het zogenaamde 'Li-Fraumeni syndroom (LFS)', waarbij de drager een erfelijke aanleg heeft om verschillende soorten kanker te krijgen. Onderzoek in verschillende kinderziekenhuizen in Europa bevestigde al dat de variant werd aangetroffen bij 23 kinderen, van wie er 10 reeds kanker hebben ontwikkeld, waaronder leukemie. Patiënten met LFS krijgen het advies om extra gezond te leven en jaarlijks een MRI-scan van het hele lichaam te ondergaan.
Volgens de Europese spermabank, dat zelf een limiet hanteert van 75 families per donor, werden de klinieken waarmee wordt samengewerkt verwittigd.