Flankerende maatregelen supplementenverbod hoog op medicomut-agenda

De medicomut van afgelopen maandag moest adviseren over een nieuw voorontwerp van wet dat moet mogelijk maken dat slachtoffers van seksueel geweld ambulant kosteloos behandeld kunnen worden. Hoog op de agenda stonden ook de flankerende maatregelen bij het nakende supplementenverbod voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Daarover zal in februari grondig worden overlegd.

Maar eerst dus de kosteloze ambulante behandeling van slachtoffers van seksueel geweld. Geen remgeld dus voor de patiënt hier, was het voorstel. Met een duidelijke omschrijving van wat in de zorg begrepen is. Dat alles wordt vastgelegd in een overeenkomst tussen ziekenhuis, Riziv, politie en Parket. Wellicht komt er een forfaitair honorarium, maar de precieze details daarover zijn nog niet afgeklopt en deze beslissing moet nadien ook de zegen krijgen van het Verzekeringscommité, viel te horen. De ziekenfondsen zouden ook klare wijn willen over mogelijke cumulatie en daarop controle willen uitvoeren. 

Supplementenverbod: cartografie VT's graag!

Een belangrijk deel van de bijeenkomst was gewijd aan de uitvoering van het akkoord artsen-ziekenfondsen. Zoals bekend staat een verbod op ereloonsupplementen voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming (VT) op stapel, maar over de precieze realisatie wordt nog stevig gepalaverd. Vooral Bvas bekeek de weg naar dat verbod met een fikse dosis kritische zin. 

De invoering van een dergelijk verbod vergt flankerende maatregelen waarbij men eerst het effect op de erelonen grondig moet bestuderen. Marieke Geijssels (AADM) meent dat het supplementenverbod beter hanteerbaar zal worden op door de elektronische tarificatie en ziet de flankerende maatregelen als een middel om ‘collateral damage’ te vermijden. “We willen met het verbod immers de zorgtoegankelijkheid verhogen. Als door de maatregel artsen in een minder toegankelijk gebied benadeeld worden en er wegtrekken, schiet de maatregel zijn doel voorbij.”

Jos Vanhoof (Bvas) merkt een technische moeilijkheid op want in het Koninklijk Besluit is een uitvoeringsdatum vastgelegd van 1 januari 2026. Een datum die rechtszekerheid moet garanderen. Een hinderpaal voor zijn syndicaat: “We kunnen moeilijk die datum aanvaarden als er niet eerst een cartografie ontwikkeld is van alle zones waar zich vooral VT’s bevinden. Men mag die groep ook niet te breed opvatten. Zonder precieze info daarover bestaat de vrees dat specialismen als dermatologie, gynaecologie… extramuraal andere zones gaan opzoeken met een minder dichte verspreiding van VT’s. Met dus het aanwakkeren van een tweesporengeneeskunde.”

Een eerste stap in de voorbereiding naar het verbod is de invoering van pseudocodes (tegen 31 maart). Medicomutvoorzitter Jo De Cock zou hierover een bijeenkomst willen plannen in februari. 

Nomenclatuuraanpassingen

Enkele nomenclatuuraanpassingen werden beslist. Voor de percutane interventies komt er een correctie van de N-waarde. Verder krijgen nu ook kinderoncologen toegang tot de nomenclatuurnummers (597273 en 597295) toezicht oncologisch dagziekenhuis.

Budgettair spoort alles zoals het hoort na evaluatie van de uitgaven van het derde trimester (74,4% van de begrotingsdoelstellingen, daar waar de lat op 75% ligt, red.). 

In de pipeline

Wat er verder nog in de lade ligt, werd overzichtelijk vastgelegd. Dat komt neer op een rits maatregelen voor de specialisten die al eerder gepland stonden (kinderpsychiaters, het honorarium voor infectiologen/microbiologen en de nierinsufficiëntie/albuminurieprestatie voor klinisch biologen onder meer). Maar ook het permanentiehonorium gynaecologie, HPV-screening en het toezicht in de kinderoncologie. In de PAAZ komt er steun voor somatische zorg. Ook de liaisonfunctie staat op het programme, de raadpleging genetica, cholesteatoma, permanentiehonorarium majeure traumacentra…

Huisartsen krijgen dan weer hun prestatie vergoed bij het gmd chronisch zieken met patiënten van 0-30 en boven de 80 jaar.

> Late e-facturatie aan de kaak

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.