Europees Mensenrechtenhof buigt zich over euthanasiezaak tegen België

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft ermee ingestemd om zich te buigen over een euthanasiezaak tegen België. Dat bericht het persbureau AP dinsdag. Onze landgenoot Tom Mortier was naar het Hof gestapt nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Het Hof gaat onderzoeken of de Belgische staat delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden heeft.

Volgens Mortier schoot België tekort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar haar dood. "Dit was een vrouw die onder de zorg stond van een psychiater en volgens de medische definities een kwetsbaar persoon was", aldus Robert Clarke, één van de advocaten van Mortier. "De staat had de plicht om haar te beschermen, maar deed dat niet."

De 64-jarige De Troyer worstelde jaren met depressies. Toen haar eigen dokter weigerde om in te gaan op haar verzoek tot euthanasie, richtte ze zich tot andere artsen, onder wie Distelmans, die ook voorzitter is van de Federale Euthanasiecommissie.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen heeft België op de hoogte gesteld dat het de zaak onder de loep zal nemen en heeft een reeks vragen gestuurd die schriftelijk dienen beantwoord te worden.

Mortier stapte eerder al naar het Mensenrechtenhof, maar kreeg naar verluidt te horen dat hij nog niet alle Belgische rechtsmiddelen had uitgeput. Het Europees Hof zal nu nagaan of de Belgische wetgeving geschonden werd.

Begin 2018 besliste het Brusselse parket nog om de strafklacht die Mortier indiende vanwege het niet respecteren van de voorwaarden voor euthanasie, zonder gevolg te klasseren. Volgens het parket waren er geen bewijzen dat de strafwet geschonden werd. Distelmans en zijn advocaat verklaarden destijds dat de vrouw uitbehandeld was, ondraaglijk leed en meermaals om euthanasie vroeg.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.