Duits artsenpersoneel klaar om te staken op 8 februari

Het Duitse medisch personeel bereidt zich voor om te staken op 8 februari - daarin gesteund door hun beroepsbelangenvereniging van de artsen-specialisten SpiFa. Die vereniging van medisch personeel (MFA) roept haar leden dus op om op 8 februari te staken, want "politieke actie dringt zich op."

De lopende cao-onderhandelingen zitten namelijk in het slop. Om die vlot te trekken, zal het medisch personeel op die bewuste donderdag het werk neerleggen. Dat zal ongetwijfeld een enorme impact hebben op de praktijkvoering, maar toch steunt SpiFa dus uitdrukkelijk de protestmaatregelen, liet de vereniging weten.

In een verklaring maakte ze van de gelegenheid gebruik om politici op te roepen om in actie te schieten. "De eisen voor loonsverhoging van de MFA zijn gerechtvaardigd, maar voor vele artsen zijn ze simpelweg niet haalbaar. Het moet voor praktijken ook mogelijk zijn om loonsverhogingen direct en volledig te herfinancieren", zegt SpiFA-voorzitter Dr. Dirk Heinrich. Onder de huidige raamvoorwaarden is een dergelijke herfinanciering echter niet mogelijk. De vereniging drong daarom nogmaals aan op een zorgtop voor medisch specialisten met politici.

Het knelpunt in de gesprekken is uiteraard de gewenste loonsverhoging. De MFA-vereniging vindt de huidige voorstellen te laag, omdat ze onder anderen voor wie start, onder het minimumloon voor verpleegassistenten met een jaar opleiding blijven. Er wordt ook onderhandeld over inflatiecompensatie en toeslagen.

De centrale bijeenkomst voor de waarschuwingsstaking vindt plaats op 8 februari van 9.30 tot 11.30 uur in Berlijn. Daar begint immers om 11 uur de vierde (!) onderhandelingsronde van de werkgroep die belast is met de regeling van de arbeidsvoorwaarden voor medisch assistenten/personeel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.