Dr. Stefan Teughels, weldra medisch directeur Domus Medica: 'Meer arts op de werkvloer'

Op 1 april start het deeltijdse mandaat van dokter Stefan Teughels als medisch directeur van Domus Medica. De functie houdt in de eerste plaats veel netwerking in en de ontwikkeling van een strategie, naast ondersteuning bieden aan de kennisdomeinen en andere departementen binnen de organisatie. Stefan Teughels blijft eveneens deeltijds actief als huisarts om de voeling met de dagelijkse praktijk te behouden.

Dokter Teughels heeft een rijke ervaring opgebouwd in het eerstelijns- en preventiewerk. Zo was hij jarenlang actief in de preventieve gezondheidszorg als stafmedewerker voor het Lokaal Gezondheidsoverleg en was hij gedurende 4 jaar medisch coördinator in het preventiecentrum van Turnhout. Zijn nieuwe mandaat houdt wel in dat hij ontslag neemt uit enkele andere belangrijke functies: het voorzitterschap van huisartsenkring Zuiderkempen en van de ELZ MiddenKempen.

De functie van medisch directeur is nieuw bij de organisatie. Dit moet Domus Medica verder professionaliseren. En DM kan zich beter positioneren bij alle hervormingen die aan de gang zijn na Covid-tijden.

'Meer arts op de werkvloer'

“Zo hebben we weer wat meer ‘arts’ op de werkvloer”, luidt het laconiek. "Mooi meegenomen ook in deze speciale covid-19-tijden: de voorzitter en de ondervoorzitter hadden meer dan hun handen vol in de vuurlinie. En er komt nog heel wat op ons af in de eerstelijnszorg. Het is duidelijk dat we helemaal niet klaar waren voor het Covid-verhaal. Huisartsen hebben enorm veel werk verzet het afgelopen jaar. We moeten zien hoe we de kracht van die huisartsenkringen verder kunnen bestendigen.”

Vaccinatie zonder structuur

Dr. Teughels maakt sowieso al deel uit van diverse werkgroepen zoals die van testen en tracing. Wat de vaccinatie betreft, liep zeker niet alles van een leien dakje om het met een understatement te zeggen. “Volgens recente statistieken staan huisartsen bijna op nummer 1 voor het besmettingsrisico. Wij moeten mee bij de eersten zijn om gevaccineerd te worden."

"Er worden natuurlijk beleidskeuzes gemaakt aan de hand van de voorraad beschikbare vaccins. Maar op het veld gebeurt wel heel wat. Ik kan bijvoorbeeld vanmiddag mijn vaccin gaan ophalen in een WZC. Her en der worden wel wat artsen gevaccineerd met de flaconrestjes, maar dat is geen structureel systeem. Wat chaotisch. Gelukkig was het veld heel flexibel, als huisarts moeten we dagelijks improviseren en onverwachte problemen oplossen.

Dokter Teughels is vooral bekend als voorzitter van Wachtposten Vlaanderen, zijn kind. Dat voorzitterschap staat hij nog niet meteen af, al stelde hij zijn mandaat wel ter beschikking van de raad van bestuur: "Hierover overleggen we binnenkort."

Alleszins worden ook daar de banden aangehaald met Domus Medica. DM zal alvast een coördinator voor Wachtposten Vlaanderen aannemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.