De Block stroomlijnt evidence-based richtlijnen

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) werkt aan een plan rond "Evidence Based Practice" (EBP), dat ervoor moet zorgen dat wetenschappelijk bewijs voldoende tot bij de zorgverstrekkers geraakt en de patiënt dus beter een beroep kan doen op de meest aangewezen zorg. Het plan treedt volgend jaar in werking. Het huidige budget van 7 miljoen euro voor EBP blijft behouden, maar wordt efficiënter gebruikt.

Evidence-based komt erop neer dat een zorgverstrekker bij de behandeling van een patiënt rekening houdt met wetenschappelijk bewijs, met zijn ervaring en met de waarden en voorkeur van de patiënt. "De evidence-based richtlijnen die momenteel bestaan, worden zeer versnipperd ontwikkeld en verspreid", licht minister De Block toe. "Via dit plan coördineren, stroomlijnen en versterken we dit proces, zodat zorgverstrekkers hun gedrag daadwerkelijk aanpassen ten voordele van de patiënten."

Er lopen in ons land verschillende initiatieven rond EBP, maar die zijn niet op elkaar afgestemd, waardoor ze onvoldoende hun weg vinden naar de zorgverstrekker. Vaak werken ze bovendien rond een enkel luik van de zorg. De minister haalt het voorbeeld aan van artsen die informatie krijgen over het evidence-based gebruik van een antidepressivum, maar geen rekening houden met de algemene richtlijn voor de behandeling van depressies. Die schrijft voor dat bij milde of matige depressie, patiënten beter geholpen zijn door een doorverwijzing naar de psycholoog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.