CD&V wil dat patiënten enkel nog remgeld betalen bij dokter

Een bezoek aan de huisarts mag straks niet meer dan 4 euro kosten. Tenminste, als het van regeringspartij CD&V afhangt. De patiënt betaalt dan enkel nog het remgeld, de dokter krijgt de rest later van het RIZIV. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Met haar voorstel wil Kamerlid Nathalie Muylle het gebruik van het Globaal Medisch Dossier (GMD) verbreden en verder democratiseren.

Sinds 2015 al kunnen zowat 2 miljoen Belgen gebruikmaken van de zogenaamde 'derdebetalersregeling'. Het gaat om kansengroepen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming. Zij betalen bij de huisarts 1 euro in plaats van het volledige ereloon (25,50 euro).

CD&V wil het systeem nu uitbreiden naar de hele bevolking. "Zo werken we de financiële drempel voor een bezoek aan de huisdokter weg", zegt Muylle in Het Laatste Nieuws. Voorwaarde is wel dat je een Globaal Medisch Dossier hebt bij je huisarts. Anders moet je toch nog klevertjes blijven plakken en attesten opsturen naar het ziekenfonds.

Uit cijfers van het RIZIV blijkt volgens Muylle dat in 2017 bijna 7 miljoen mensen een GMD bij hun huisarts hebben afgesloten, goed voor zowat 62 procent van alle Belgen. "Er bestaat dus nog een grote groep van patiënten die nog wat aanmoediging kunnen gebruiken om een GMD te openen."

De derdebetalersregeling uitbreiden naar alle patiënten voor wie een GMD is afgesloten, is volgens Muylle voordelig voor de patiënt én de huisarts. "Trouwe patiënten zullen niet langer het volledige bedrag moeten voorschieten en briefjes binnenbrengen. De arts hoeft niet langer veel cash geld op zak te hebben, aangezien die via MyCareNet zijn vergoeding snel uitbetaald krijgt vanuit de ziekteverzekering."

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageert weinig enthousiast. "De uitbreiding van de derdebetalersregeling staat niet in het regeerakkoord", zegt ze. Ook Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) staat op de rem. "Er staan goede zaken in het voorstel, zoals het toeleiden van de patiënt naar de huisarts", zei ze dinsdag in De Ochtend op Radio 1. "Maar dit moet kaderen in een groter akkoord. Zo moeten we ook het oneigenlijk gebruik van de spoed aanpakken."

> Follow us @Medi-Sfeer

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Eddy HUYSMAN

    28 juni 2018

    Het leven van de huisarts is niet belangrijk voor de heren politici. Met al de acties van de voorbije jaren hebben ze voor mij afgedaan. Alle traditionele grote partijen blijken een ZERO te zijn voor de huisarts. Al die extra administratie voor ons. Dank U, Nathalie Muylle. Heb een mail gestuurd naar Kris Peeters, maar werd NOOIT beantwoord. Voor mij hoeft de Belgische politiek niet meer. Geen enkele partij verdient nog EEN stem.