Binnenlandse Zaken wil agressie artsenpraktijk uitroeien

Huisartsen krijgen binnenkort een brief van de FOD Binnenlandse Zaken in hun bus, met posters voor hun wachtkamer. Doelpubliek: prikkelbare patiënten. Ze worden aangespoord om stil te staan bij respect voor hun arts.

"Verbale en fysieke agressie horen niet thuis in een artsenpraktijk. Helaas hebben 8/10 artsen er mee te maken", zegt het DG Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken (zie ook eerdere cijfers van onze enquête). Huisartsgeneeskunde is een risicovol beroep, luidt het nog, zowel bij consultaties als tijdens de verplichte wachtverplaatsingen en huisbezoeken. "U en uw collega's verdienen beter, omdat u alleen correct uw werk kunt doen in veilige omstandigheden", luidt de boodschap van de overheid aan de huisartsen - die uiteraard niet van mening zullen verschillen op dat vlak.

Vandaar deze sensibiliseringscampagne voor de Belgische bevolking via affiches en sociale media. De campagne begint officieel aanstaande maandag. De FOD Binnenlandse Zaken wilde ons de beelden niet voor D-Day onthullen. Maar Dr. Catherine Sucs, adviseur van de DG, legt in het campagnemechanisme uit. De posters laten zien wat er in de hoofden van de mensen gebeurt.

Een zin geeft de negatieve en agressieve gedachten weer die opkomen bij  een patiënt over zijn arts. Door slechts enkele woorden aan te passen, wordt de zin positief omgeturnd. Bijvoorbeeld: "Verdomd, waarom trekt deze dokter het zo lang?" wordt: "Verdomd goed dat deze dokter lang tijd uittrekt voor mij!" [een puur theoretisch voorbeeld van Medi-Sfeer, red.). Er bestaan 4 modellen met een verschillende zin, zowel in het Frans als in het Nederlands (*).

Affiches worden naar alle Belgische huisartsen gestuurd. In principe krijgt u ze morgen, vrijdag. "Daarnaast zullen er ook videospots en banners worden gepubliceerd op www.BeSafe.be (en meer specifiek in het dossier over de veiligheid van artsen)", zegt Thomas Gijs, communicatiemedewerker bij de FOD. "Een campagne op Facebook en LinkedIn wordt ook gelanceerd op 18 november en duurt een maand."

Mensen aanzetten tot respect

DG Veiligheid en Preventie, dat de afgelopen 3 jaar een denktank over huisartsenveiligheid oprichtte, heeft al diverse initiatieven ontwikkeld: een brochure met beveiligingstips van de werkomgeving of nog: de samenwerking tussen kringen en lokale politie faciliteren. Hier  hoopt de dienst "het medische beroep en de centrale rol van de huisarts te valoriseren, het veiligheidsgevoel te verbeteren, het aantal agressiegevallen te verminderen en de vertrouwensband tussen artsen en patiënten te versterken". Door patiënten te confronteren met de feiten, klinkt het, wil de overheid hen aanmoedigen om huisartsen met respect te behandelen.

(*) en 3 in het Duits.

Lees ook : 27% verbale agressie met psychologisch effect

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.