Bijna 1,2 miljard administratiekosten ziekenfondsen

Precies 1.194.981.000 euro krijgen de vijf landsbonden van de ziekenfondsen voor hun administratiekosten 2023 volgens het Koninklijk Besluit dat vandaag verscheen in het Staatsblad.

Bijna 1,2 miljard dus is het totaalbedrag van de aan de verzekeringsinstellingen toegekende administratiekosten. De vijf landbonden zijn de christelijke mutualiteiten, de neutrale ziekenfondsen, de socialistische mutualiteiten (Solidaris). de liberale mutualiteiten en de onafhankelijke ziekenfondsen (Helan).

Het bedrag wordt proportioneel verdeeld volgens het ledenaantal. Op 31 december 2022 bedroeg dat 4.585.444 voor de CM, 3.282.955 voor Solidaris, 2.259.946 voor Helan, 588.437 voor de neutrale ziekenfondsen en 540.994 voor de Liberale Mutualiteiten. 

Daarnaast is er ook nog de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (136.056 leden) maar die wordt in dit besluit niet vermeld.

Wel een aparte vermelding krijgt het ziekenfonds van de NMBS, HR Rail Care (98.542 leden). Dat wordt bedacht met een steun voor administratieve kosten ten belope van 21.199.000 euro. De regering-De Croo nam zich voor om het aantal ziekenfondsen te verminderen, maar alvast het dure NMBS-ziekenfonds krijgt dus weer volop onderstutting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Bart Lelie

  13 november 2023

  Voor een core business die perfect vervangen kan worden door centrale software, met name terugbetalen wat teveel betaald werd door de patiënt, is dit een fenomenaal verkwist bedrag.
  Met hun winsten van uitstapjes en hospitalisatieverzekeringen erbij kunnen ze vlot wat onroerend goed aanschaffen en de pot nog wat aanvetten.

  Ik ben trouwens al jaren bij HZIV, zonder enig probleem en zonder extra lidgeld. Krijgen die werkelijk niets van die koek?

 • Carlo Vermeiren

  13 november 2023

  ALLEMAAL NAGEREKEND DOOR HET REKENHOF ? OF IS DIT NIET BEVOEGD ?