Verplichte affichering van artsenhonoraria voor binnenkort

Er is nog geen definitieve datum, maar zoals uit de discussie in het Verzekeringscomité van maandag blijkt, gaan we in de richting van een verplichte bekendmaking van tarieven voor zorgverleners.

Melden op een website is toegestaan en u hoeft uw honoraria niet noodzakelijkerwijs op de muren van uw praktijk of ziekenhuisconsultruimte op te hangen. Het zal ook mogelijk zijn om elektronisch te afficheren in de dokterspraktijk. 

Wat moet er op de affiche staan? 

De poster moet de verplichting van de zorgverlener weergeven om - op straffe van een verbod op het factureren van toeslagen - de patiënt duidelijk en voorafgaand aan de prestatie te informeren over de tarieven voor de meest voorkomende vergoedbare diensten in zijn discipline.

Bijgevolg moet de poster vermelden
- De status van de conventionering;
- Per meest voorkomende vergoedbare prestatie :
o de tussenkomst van de verplichte verzekering,
o de eigen bijdrage van de patiënt,
o (indien van toepassing) de maximale toeslag,
o en het totaal van deze bedragen.
- Voor zorgverleners die in wijkgezondheidscentra werken, de kosten van de zorg die in de context van de forfaitaire betaling wordt verleend.

Dat gebeurt door een voor de patiënt leesbare poster, die op een zichtbare plaats in de praktijk wordt opgehangen, en in voorkomend geval (d.w.z. als de aanbieder een website heeft) ook via de beschikbare online-kanalen wordt gepubliceerd.

Hoe wordt het affichesjabloon bepaald? 

Voor de duidelijkheid en de leesbaarheid wordt voorgesteld te werken met afzonderlijke modellen voor geconventioneerde, gedeeltelijk geconventioneerde en niet geconventioneerde zorgverleners.
Dit dossier kent nog een vervolg in 2023, maar het zal nog uitvoerig moeten worden besproken.

Enkele jaren geleden zorgde een wetsvoorstel van de spa'ers Jan Bertels en Karin Jiroflée voor de nodige commotie. Ze wilden de toenmalige boete van 125 euro voor wie zich niet hield aan de informatieplicht over conventiestatus en gehanteerde tarieven, optrekken naar 1.000 euro.

> 1.000 euro boete voor niet-afficheren tarieven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 december 2022

    Met pickles : 22 € !
    Met mayo : 22,5 !
    Zonder hansworst : 21 € !
    Goede raad van tante Kaat :
    Studeer niet meer maar begin 1 Baraque Friture en/of ga in de Politiek !

  • Frank Comhaire

    24 november 2022

    pure onzin voor artsen die een VRIJ beroep uit oefenen, en gediversifieerd honorarium toepassen afhankelijk van o.a. de duur van de consultatie, de complexiteit van de problematiek, de sociale situatie van de patiënt, het faspraetc. Dat

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 november 2022

    Er zitten waarschijnlijk teveel advokraten in het parlement opdat hetzelfde zou kunnen ingevoerd worden voor de advokraten !
    Op papier verdienen die gasten niks , laat daarom de in beslag genomen cocaïne biologisch omzetten door ze gratis te verdelen onder de snuivende advokraten !