Bewegen op verwijzing: al 160 gemeenten nemen deel

Bewegen op verwijzing (BOV), eind 2015 in de steigers gezet door minister Vandeurzen, komt op kruissnelheid. De huisarts oriënteert mensen met een verhoogd gezondheidsrisico naar een gezondere levensstijl en een bewegingscoach, en volgt die op.

Al 160 gemeenten doen mee met dit preventieproject en er komen er nog geregeld bij. De cijfers gebaseerd op een stand van zaken in 2017.

Mensen doen bewegen

Intussen kregen 45 van de 60 kleinstedelijke zorgregio’s een goedgekeurde aanvraag. Dat zijn 160 deelnemende gemeenten en steden. Er lopen nog (uitbreidings)aanvragen en de jongste maanden kwamen er nog 29 gemeenten en steden bij met een aanvraag.

BOV werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst zijn patiënten die aan de voorwaarden voldoen door naar een BOV-coach. De BOV-coach stelt dan samen met de deelnemer een laagdrempelig beweegplan op maat op. Het project promoot een gezonde leefstijl door mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en een hoge mate van inactiviteit duurzaam aan het bewegen te krijgen. Het kan gaan van laagdrempelige beweegactiviteiten die in te passen zijn in de dagelijkse gewoonten (zoals met de fiets naar het werk) tot lokale sportinitiatieven. Een proefproject stelde vast dat liefst 37% van de deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen.

Eens het beweegplan opgemaakt is, speelt de BOV-coach een belangrijke rol in de motivatie van de deelnemers. Zodat ze het plan na verloop van tijd zelfstandig verderzetten. De patiënt kan aanspraak maken op een pakketje van 7u coachen, gespreid over sessies van een kwartier tot een uur. Als het programma ten einde loopt, volgt nog een evaluatie en zes maanden nadien tot slot een laatste telefonische follow-up met de coach.

Het startschot werd gegeven op 15 december 2015 en de horizon lag op 31 december 2020. Er werd 4.544.000 euro voor dit preventieproject uitgetrokken. Naast de huisartsen zijn ook het Lokaal Gezondheidsoverleg en de lokale besturen drijvende krachten achter BOV.

BOV mag dan al eind 2015 gelanceerd zijn, eigenlijk kwam het pas goed op dreef vorig jaar in de zomer. Toen registreerde men bijna 500 unieke deelnemers. Doelgroepen zijn onder meer patiënten met overgewicht en diabetici, maar ook kanker,- osteoporose-, artrose-, hypertensie- en cardiovasculaire patiënten. 48% van de Vlamingen weegt te veel.

Meer details in onze papieren editie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.