Beheersniveau luchtweginfecties is verhoogd naar code geel

De RMG (Risk Management Group) volgde de epidemiologische trends van de week ervoor, toen besloten werd om over te gaan op code geel voor infecties aan de luchtwegen.  De aanbevolen maatregelen voor de algemene bevolking blijven naleven van de basishygiëne en laten vaccineren tegen COVID-19 en griep, zeker voor wie tot een risicogroep behoort. 
Deze beslissing volgt het advies van de RAG (Risk Assessment Group), die het risico beoordeelt en een kleurcode voorstelt volgens het niveau van gezondheidsbedreiging en ook aanbevelingen doet op basis van de verschillende epidemiologische indicatoren.  

Er zijn vier bedreigingsniveaus:   

  • Code groen: zeer lage circulatie van respiratoire pathogenen; de druk op zorginstellingen is onder controle. 
  • Code geel: toename van de circulatie van respiratoire pathogenen maar de druk op het zorgsysteem blijft nog onder controle.   
  • Code oranje: toenemende druk op het gezondheidszorgsysteem, waardoor ingrijpen nodig is om het fenomeen in te dammen.   
  • ​​​​​​​Code rood: hoog risico en verwachte overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.   
    Op basis van de laatste gegevens heeft de RMG “code geel” voor het gezondheidsdreiging niveau bevestigd. Dit betekent dat er respiratoire virussen circuleren onder de bevolking, maar dat de druk op de zorginstellingen onder controle is.   

Om het risico op het verdere verspreiden van infecties van de luchtwegen te beperken, is het essentieel om de gekende basis hygiënemaatregelen in acht te nemen.

In aanvulling op deze maatregelen is vaccinatie tegen griep en Covid-19, vooral voor wie ouder is dan 65 jaar of wie tot een risicogroep behoort.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.