Als de nood het hoogst is, is noodpost Ninove nabij

De Ninoofse huisartsenkring Dr. Hemerijckx, het stadsbestuur van Ninove en de eerstelijnszone Dender Zuid starten met 'Dokter 9400' in de plaatselijke campus van het OLV Ziekenhuis. Er werden al vacatures uitgeschreven om de extra huisartsenpost te bemannen met vervangartsen uit andere plaatsen, en aan kandidaten verrassend genoeg geen gebrek. Dit is een noodingreep om het plaatselijke huisartsentekort het hoofd te bieden. Limburg denkt aan een andere oplossing.

De noodpost start voorzichtig met twee voormiddagen per week. Vanaf 12 februari kunnen er elke maandag- en woensdagochtend zoekende Ninovieters terecht op de eerste verdieping van det OLV-campus in Ninove, weliswaar na eerst een afspraak te hebben gemaakt (via www.afspraken.be). "Wij bieden daarvoor onze logistieke hulp aan", zegt Chris Van Raemdonck, communicatieverantwoordelijke van het OLV-ziekenhuis. "Vanaf maandag krijgt de noodpost een plek bij ons, en dat al zeker tot eind dit jaar." 

Ninove telt nu 25 huisdokters, terwijl er dat 36 zouden moeten zijn voor een vlotte dienstverlening. Bovendien: van de 25 huisartsen, zijn er maar 14 jonger dan 60 die ook wachtdiensten mogen doen: veel te weinig. Tegen 1 april gaan op de koop toe nog eens drie huisartsen met pensioen. Bij zowat alle resterende dokters geldt ondertussen een patiëntenstop.

Op de uitgeschreven vacature gingen verrassend genoeg snel zes huisartsen in: vier artsen die sowieso al vervangingen doen, en nog eens 2 gepensioneerden die graag wat bijklussen

Ninovieters die geen huisarts hebben, kunnen zich nog steeds aanmelden via het meldpunt info@hakhemerijckx.be met vermelding van naam en adres. Dat om het probleem nog beter in beeld te brengen en te sturen.

Limburgse oplossing

In Limburg denken sommigen aan een andere oplossing oml het huisartsentekort, dat zich manifesteert in minstens een achttal Limburgse gemeenten, het hoofd te bieden. En wel deze: een master geneeskunde in eigen provincie. Deze aloude verzuchting van de provincie blaast nu Farih Nawal (CD&V) nieuw leven in. Ze baseert zich daarvoor op cijfers van het kabinet Volksgezondheid die parlementslid die ze opvroeg en waaruit dus al minstens een tekort blijkt in de gemeenten Voeren, Kortessem, Zutendaal, Heers, Lanaken, Leopoldsburg, Oudsbergen en Pelt. 

Omdat de provincie geen masteropleiding geneeskunde kan aanbieden, trekken heel watLimburgse studenten geneeskunde naar een andere provincie om hun master te behalen, en blijven ze daar ook 'plakken'. Gemeenten met minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners, worden ingedeeld als gemeenten met een dat als een huisartsentekort.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.