"Akkoord getekend, maar waakzaamheid geboden" (dr. Luc Herry)

Het onlangs ondertekende medicomut-akkoord stelde de meeste betrokken partijen tevreden. Maar dat betekent niet dat alles rozengeur en maneschijn is. De uitvoeringsbesluiten moeten er nog komen en zo blijft enige onrust bestaan bij de Bvas-huisartsen.

"We moeten nog waken over de toepassing van het akkoord", legt Dr. Luc Herry (Bvas) uit.  "Het gaat in de eerste plaats om het verbod op honorariumtoeslagen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming (VT's). Het lijkt erop dat minister Vandenbroucke een uitvoeringsbesluit voorbereidt dat een vervroegde datum oplegt voor de toepassing van dit verbod."

Het akkoord artsen-ziekenfondsen legt immers geen precieze datum vast voor de toepassing van dit punt. Het is echter de bedoeling dat het verbod wordt uitgesteld tot 2025 en dat het alleen van toepassing zal zijn op een beperkt aantal patiënten met een beperkt inkomen. Een eerste evaluatie van de impact op het inkomen van artsen zal in 2024 of zelfs 2025 worden uitgevoerd.

"Als blijkt dat de intenties die aan de minister worden toegeschreven reëel zijn, zal het opnieuw zonder overleg gebeuren. Het is vermoeiend en zelfs uitputtend," zegt Dr. Herry. "Zo verzanden we in vals overleg, waarbij de minister zijn eigen wensen vooropstelt, zonder rekening te houden met de belanghebbenden. 

Luc Herry is ook bezorgd over de situatie van de ziekenhuizen, die voortdurend verslechtert. Als we geen adequate financieringsmaatregelen nemen, stevenen we af op een ramp," zegt hij. "We moeten ervoor zorgen dat we meer personeel aantrekken voor zorginstellingen, anders botsen we op grote problemen. En dat zal een negatief effect hebben op de huisartsenpraktijk.  

Hij besluit: "We zijn vast van plan om op papier te zetten wat volgens ons essentieel is voor het voortbestaan van de huisartsenpraktijk en om deze behoeften onder de aandacht te brengen van alle partijen die meedoen aan de volgende verkiezingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.