Belgen onderschatten gezondheidsbelang krachttraining (Helan)

(Inactieve) volwassenen verliezen vanaf hun 30e zo’n 10% aan spiermassa per 10 jaar, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Toch wordt het belang van krachttraining vanaf je 30e onderschat. Om aan te tonen dat je geen gewichtige trainingen nodig hebt, maar krachttraining kan inbouwen in je dagelijkse routines, ontwikkelde Helan Onafhankelijk ziekenfonds ‘blijf krachtig’-banken.

Dat zijn banken waarbij je aan (lichte) krachttraining doet om erop te kunnen zitten. De banken zijn vanaf vandaag te vinden in recreatiedomein de Blaarmeersen in Gent, waar ze officieel geopend werden door schepen van sport, Sofie Bracke.  

Slechts 14% van de Belgen doet aan krachttraining 
Uit een bevraging bij 1.000 Belgen (1) blijkt dat de favoriete fysieke activiteiten wandelen, lopen, fietsen of zwemmen zijn. Allemaal beweegvormen die op de conditie werken of op de gezondheid van hart en bloedvaten, maar niet op kracht. Amper 14% van de Belgen doet wel eens aan krachttraining en dat zijn bovendien meer mannen (16,4%) dan vrouwen (12,2%). 1 op de 5 Belgen geeft daarnaast aan zelfs helemaal niet te bewegen.  
“Als je vanaf je dertigste niet actief aan krachttraining doet, kan je per 10 jaar tot 10%, of 1% per jaar, van je spierkracht verliezen. Dat is aanzienlijk”, legt Jef Vanhoof, bewegingsexpert bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds, uit. “Dat komt doordat spieren dunner en korter worden, waardoor ze minder efficiënt kunnen samentrekken en minder kracht produceren. Je wordt geleidelijk aan zwakker en strammer. Aanvankelijk merk je het nauwelijks doordat je er in dezelfde periode een kleine portie vetmassa bijkrijgt, maar op termijn laat het krachtverlies zich wel voelen.” Spieren worden voortdurend afgebroken, maar je kan ze ook opnieuw opbouwen door ze te blijven trainen. Zo word je krachtiger, explosiever en verbetert je evenwicht. Op elke leeftijd maakt dat een groot verschil voor je gezondheid en zelfredzaamheid. 
Studies tonen aan dat een uurtje krachttraining per week ook het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten kan verminderen. Het verlaagt verder het risico op lage rugpijn en gewrichtsontstekingen, en komt je houding en slaap ten goede. Ook cognitieve functies zoals je aandacht verhogen, varen er wel bij.
Krachttraining? Que?
Opvallend genoeg weet meer dan 4 op 10 Belgen vandaag niet wat krachttraining juist inhoudt. Bijna 1 op 5 denkt dat je zonder (sport)materiaal zelfs niet aan krachttraining kan doen.

“Bij krachttraining denken mensen vaak spontaan aan gewichten heffen in de fitness. Maar het kan ook makkelijk worden geïntegreerd in onze dagelijkse activiteiten”, zegt Lynn Pellens, gezondheidsexpert bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. “Door kleine aanpassingen te maken in je routine kan je al profiteren van de positieve effecten van krachttraining. En het is nooit te laat om ermee te beginnen." 
Vanuit dat idee ontwikkelde Helan Onafhankelijk ziekenfonds vier ‘blijf krachtig’-banken die vanaf vandaag tot en met eind augustus te vinden zijn in de grote speeltuin van de Blaarmeersen (aan de Waterkant) in Gent.

  • De zonder handen bank: Een bank waarbij je op de grond zit en op die manier heupen, been- en bilspieren traint. 
  • De klimbank: Een hoge bank waar je op moet klimmen. Goed voor het stimuleren van je buik-, arm-, schouder-, rug- en beenspieren
  • De wiebelbank: Een bank waarop je je evenwicht moet bewaren en waarbij je je rechte en schuine buikspieren en rug-, bil- en beenspieren gebruikt.
  • De glijbank: Een combinatie tussen een bank en een glijbaan waarmee je je armen, schouders, bovenbenen en buik-, borst- en kuitspieren aan het werk zet.

Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om minstens 2 keer per week aan de versterking van je (grote) spieren en botten te werken. Heb je het druk, dan maken kleine krachtmomentjes doorheen je dag alvast een verschil: 

  • In plaats van een mandje te nemen tijdens het winkelen, kan je kleine boodschappen dragen om je armspieren te versterken.  
  • Squat of ga op één been staan en buig je staande been tijdens het tandenpoetsen of wanneer je wacht op je koffie. Zo verbeter je naast je kracht ook je evenwicht.
  •  Neem regelmatig de trap in plaats van de lift. 
  • Blijf net voor je gaat zitten een paar seconden net boven de stoel of zetel hangen. 
    Zet de versnelling van je fiets wat zwaarder zodat je harder moet trappen.

(1) Online onderzoek door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Helan Onafhankelijk ziekenfonds tussen 5 en 9 juni 2023 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.