Zopas is het licht definitief op groen gezet voor de financiering van de vzw "Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie" (BCFI) in 2021. Het KB daarover van 19 september verscheen vandaag in Het Staatsblad.
Het geld komt uit de begroting van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het dient dus niet alleen om de personeels- en werkingskosten te dekken (inclusief informaticakosten), maar ook om specifieke informatieve opdrachten te vervullen. Die houden in:
a) systematisch onafhankelijke farmacotherapeutische info verstrekken over geneesmiddelen bij artsen, apothekers, tandartsen en dierenartsen die gevestigd zijn in België;
b) een formularium ouderenzorg ontwikkelen en onderhouden; dat formularium waarvan eerder sprake, is consulteerbaar via een website in het Nederlands en het Frans en wordt systematisch bijgewerkt op basis van een screening van de internationale wetenschappelijke publicaties en volgens de principes van op evidentie gebaseerde geneeskunde.
c) een zogenaamde multichannel communicatiestrategie onderhouden voor onafhankelijke en objectieve geneesmiddeleninformatie aan zorgverleners. De informatie die via de communicatiestrategie die is opgesteld volgens het principe van op bewijs gebaseerde farmacotherapieën, slaat op actuele thema's die voornamelijk relevant zijn voor de eerstelijnszorgverlener om een rationeel voorschrijfgedrag en een kritische interpretatie van wetenschappelijke informatie aan te moedigen. De communicatie ervan verloopt in het Nederlands en het Frans.
De verstrekte info moet objectief zijn en in hoofdzaak slaan op:
- de eigenschappen van de geneesmiddelen die recent in de handel werden gebracht,
- de nieuwe gegevens over de eigenschappen en het gebruik van reeds gekende geneesmiddelen,
- de meest recente farmacotherapeutische gegevens en gegevens uit andere disciplines, ook inzake de positionering van geneesmiddelen, die het rationeel en veilig gebruik van geneesmiddelen kunnen verbeteren,
- de administratieve problemen voor voorschrijven, afleveren en gebruiken van geneesmiddelen.
De informatie wordt in het Nederlands en in het Frans verspreid. Dat kan via periodieke publicaties, e-mail, de terbeschikkingstelling van een databank of via een website.
Publicaties
De volgende publicaties worden ter beschikking gesteld voor de informatieverspreiding:
- het Gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium;
- de Folia pharmacotherapeutica;
- de Transparantiefiches;
- het Gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium voor diergeneeskundig gebruik;
- de Folia veterinaria.
Bestemming van het geld
De toelage van 1.675.000 euro is bestemd voor de ontwikkeling van de informatie. Specifiek 300.000 euro gaat het onderhoud van het formularium en nog eens 300.000 euro naar de realisatie van het multichannel communicatieproject.
Een begeleidend comité bij het FAGG moet daarop toezien. Het bestaat uit:
- twee vertegenwoordigers van het FAGG;
- één vertegenwoordiger van de minister bevoegd voor Volksgezondheid;
- één vertegenwoordiger van het Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering;
- één vertegenwoordiger van de EBP (evidence-based practice) implementatiecel.
De Administrateur-generaal van het FAGG kan ook deskundigen uitnodigen voor hun specifieke kennis ter zake om deel te nemen aan de missie van dit begeleidend comité.
Uitbetaling
- 1.820.000 euro bij ondertekening van dit besluit;
- 455.000 euro na afloop van het boekjaar 2021, op voorlegging van de echt bevonden verantwoordingsstukken over de uitgaven na goedkeuring van de staat van inkomsten en uitgaven en van het activiteitenverslag voor 2021 door het FAGG en na gunstig advies van de Inspecteur van Financiën.