AZ Zeno start dienst 'integratieve geneeskunde' met aandacht voor 'warme zorg'

Afgelopen donderdag openden Ingeborg en Jean Bosco Safari de benefietavond WINGS voor een overvolle zaal in het Cultuurcentrum Scharpoord, ten voordele van Warme Zorg voor oncologiepatiënten. Het werd een prachtige verbindende avond, met aandacht voor verhaal, muziek en beeld. En vooral, ‘Warme Zorg’. Want AZ Zeno schrijft geschiedenis, door als eerste ziekenhuis in Vlaanderen van start te gaan met een dienst ‘Integratieve geneeskunde’.

“Met één vleugel kun je niet vliegen”, zo openden warme Zorg-ambassadeursIngeborg en Jean Bosco Safari de benefietavond WINGS. Het werd een unieke, onvergetelijke avond met virtuoze woorden en sterke muziek. De getuigenissen van patiënten, therapeuten en vrijwilligers wisten  zowel te ontroeren als te inspireren. De volledige opbrengst van de avond  ging naar ‘Pluszorg’ en ‘Warm nest’, die beide aanvullende zorg en therapie bieden voor mensen met kanker.

Toekomstdroom
AZ Zeno koestert mooie toekomstdromen voor integratieve zorg, en liet niet na om ze in de verf te zetten: “Integratieve zorg binnen de oncologie is van onschatbare waarde en geniet nu reeds internationale erkenning. Daarin neemt AZ Zeno echt een pioniersrol in.

"De omgeving waarin patiënten worden verzorgd, heeft een aanzienlijke invloed op hun welzijn. Elementen zoals contact met de natuur en goede voeding, beweging dragen bij tot minder stress, verbeterde effecten van medicatie en zorgen voor een beter welzijn. Dit zijn cruciale pijlers in het genezingsproces waar wij ons voor inzetten. Medische zorg blijft áltijd de basis en wordt nu aangevuld met de integratieve zorg die vaak nog ontbreekt in het medische traject”, aldus Patrice Buyck, algemeen directeur.

Dokter Bart Devos is samen met zijn team de drijvende kracht achter de integratieve zorg in AZ Zeno. Hij ziet de evolutie in ons land positief in: “We zijn het eerste ziekenhuis dat erin slaagt om de activiteiten van het inloophuis Warm nest en de aanvullende therapieën van Pluszorg te combineren en te integreren in het klassiek oncologisch traject. Dit is echt een mijlpaal voor AZ Zeno, voor Vlaanderen en vooral een ‘plus’-verhaal voor oncologische patiënten.”

In 2024 wil het ziekenhuis verder uitpakken met gerichte communicatie om de projecten meer bekend te maken bij de doelgroep, de omgeving, andere ziekenhuizen,… maar ook bij potentiële sponsors, om de verdere groei te kunnen garanderen, de dynamische werking uit te breiden en meer patiënten te kunnen helpen. Tot nu toe worden geen financiële middelen vrijgemaakt vanuit de sociale zekerheid en is de integratieve zorg aangewezen op giften om de werking te kunnen realiseren.

Welkom in het Warm nest
Het Warm nest is een inloophuis en warme ontmoetingsplek op de site van AZ Zeno, waar patiënten met kanker en hun omgeving even op adem kunnen komen. Het Warm nest ondersteunt in de invulling van de levenskwaliteit, door activiteiten aan te bieden (zoals yoga, psychologische begeleiding, zinzorg, bloemschikken, wandelen, massages,…) die zowel de fysieke als mentale veerkracht aanmoedigen, complementair aan de medische behandelingen die van primordiaal belang zijn.

Coördinator Annick De Baets: “Het Warm nest kende het laatste jaar een verdubbeling van het aantal gasten en spontane bezoeken, zowel van patiënten die in het ziekenhuis in Knokke in behandeling zijn, als daarbuiten. Ik heb echter nog veel ambities om de activiteiten uit te breiden ons Warm nest meer naambekendheid te geven, niet alleen bij de inwoners van  Knokke-Heist en omstreken, maar ook binnen het zorglandschap an sich.”

Integratieve Pluszorg  
Marie-Amélie de Potter, coördinator van Pluszorg: “Pluszorg biedt bovenop de klassieke oncologische behandelingen, een medisch begeleid zorgtraject dat de levenskwaliteit van de kankerpatiënt wil verbeteren en de soms hinderende nevenwerkingen van de oncologische behandelingen verzachten. Dit doen we aan de hand van aanvullende therapieën zoals acupunctuur, osteopathie, voedingsadvies, coaching,… waar de patiënt zich goed bij voelt.” Het traject van Pluszorg is zowel voor ambulante patiënten van binnen en buiten AZ Zeno, als voor palliatieve patiënten binnen AZ Zeno. Pluszorg streeft ernaar om samen te werken met de behandelende oncoloog en de huisarts, om de patiënt maximaal te ondersteunen in zijn klassieke therapie.

Ondertussen tonen  studies aan dat de integratieve oncologie niet alleen de levenskwaliteit van de patiënten verbetert met 20-30% maar ook hun overlevingskansen. Zo zijn Pluszorg en het Warm Nest een positief verhaal van hoop. 2024 is een mijlpaal in de opmars van de waardevolle en noodzakelijke multidisciplinaire zorgtrajecten voor oncologiepatiënten, in binnen-en buitenland en daar wil AZ Zeno ten volle voor gaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.