AZ Groeninge gelauwerd door Taalunie

Zorgorganisaties  az groeninge uit Vlaanderen en Nictiz uit Nederland zijn uitgeroepen tot winnaars van de Taalunie Zorgtaalprijs 2024. Dat maakte de jury op dinsdag 21 mei bekend in Den Bosch tijdens de Heerlijk Duidelijkdag, een congres van de Taalunie over begrijpelijke taal. Ze kregen elk een cheque van 2.500 euro.
 
Nictiz is de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg. De organisatie won de prijs voor haar project ‘Patiëntvriendelijke Termen: een begrijpelijke uitleg van je diagnose in je patiëntendossier’. Uit het juryrapport: “Er is in de praktijk een wildgroei aan termen en omschrijvingen, en dat zorgt voor onduidelijkheid. Nictiz neemt het verdienstelijke initiatief om een standaard te zetten voor begrijpelijke communicatie in de zorgsector.”

Heerlijk helder hospitaal

Ziekenhuis az groeninge uit Kortrijk was genomineerd met het project ‘Heerlijk Helder Hospitaal: informatie over de opname van een kind in het ziekenhuis’. De jury beloonde het initiatief vanwege de veelzijdige communicatieaanpak die is gekozen om ouders en kinderen te informeren. De filmpjes waarin kinderen uitleg krijgen over hun ziekenhuisopname zijn duidelijk, informatief én kinderen kunnen zich erin herkennen. Communicatiemanager Stefaan Lammertyn (foto) mocht de prijs mee in ontvangst nemen.

De andere genomineerde organisaties voor de prijs waren docAtlas (provincie Antwerpen), OLVG (stadsziekenhuis Amsterdam), Gezondheid en Wetenschap, De Zorggroep, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, de Hartstichting, Huis voor Gezondheid, Medifoor en Wijkgezondheidscentrum Caleido. Vlaanderen was dus goed vertegenwoordigd.

In het algemeen viel op hoe actief de sector is om aan goede informatie en communicatie te werken. Wel zou nog meer bereikt kunnen worden als organisaties meer en slimmer samenwerken en goede voorbeelden uitwisselen, aldus de Taalunie. De oproep voor de zorgsector is daarom: zoek verbinding, kijk breed wat er in het veld gebeurt en zet in op samenwerking!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.