Amerikaans bedrijf gaat in België veelbelovend kankeronderzoek uitvoeren

Het Amerikaanse SpectronRx gaat in 2024 zijn eerste 'radiolabelingfaciliteit' binnen Europa openen in ons land. Het bedrijf zal er medische radio-isotopen bestuderen die veelbelovend zijn in de strijd tegen kanker.

Als locatie voor de nieuwe facliteit koos het Amerikaanse bedrijf voor Mol, waar het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN gevestigd is. Concreet zal SpectronRx het potentieel van actinium-225 onderzoeken, een therapeutische radio-isotoop. Uit de eerste resultaten blijkt die isotoop kankercellen te elimineren in plaats van de tumorgroei enkel af te remmen. De kans op herval lijkt eveneens te verlagen.

Bij nucleaire geneeskunde maakt men gebruik van licht radioactieve stoffen om weefsel en organen in beeld te brengen. Verder kunnen radioactieve stoffen worden ingezet als behandeling tegen kanker. Er lopen tegenwoordig dan ook verschillende studies naar actinium-225 om kankertypes te bestrijden: prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- en nierkanker.

Radiofarmaca hebben twee hoofdbestanddelen: moleculen om kankercellen gericht op te sporen en een radioactieve stof. Wanneer beide aan elkaar gehecht zijn, kunnen zij zich selectief richten op kankercellen en die bestralen zonder de gezonde weefsels aan te tasten.

"Deze internationale samenwerking zal het onderzoek en ontwikkeling naar actinium-225 een boost geven", laat SCK CEN weten. "Het Amerikaanse bedrijf speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en productie van radiofarmaca voor de behandeling van kanker."

Hoewel SpectronRx behoorlijk wat ervaring in huis heeft, kreeg het pas vorig jaar de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn radiofarmaca naar Europa te exporteren. "Die goedkeuring was een belangrijke stap in onze ambitie om radiofarmaca in Europa te leveren", zegt John Zehner, CEO van SpectronRx. "Medische radio-istopen zijn schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben. Daarom is dit partnerschap maatschappelijk zo belangrijk."

SCK CEN in Mol staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen. De Amerikanen hebben dus niet erg lang moeten zoeken naar de perfecte locatie voor hun nieuwe lab. Beide organisaties tekenden reeds een Memorandum van Overeenstemming (MoU). Welke bedragen gemoeid zijn met dat MoU is niet geweten.

SpectronRx zal binnen de samenwerking verantwoordelijk zijn voor de, erg dure, apparatuur. SCK CEN zal de nodig menselijke expertise voorzien. Die expertise is al aanwezig in Mol, op korte termijn komen er dan ook geen jobs bij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.