Akkoord slachtofferzorg uitgebreid en geactualiseerd

Het akkoord samenwerkingsakkoord slachtofferzorg voor Vlaanderen uit 1998 wordt geactualiseerd en geoptimaliseerd, dat voor Brussel wordt uitgebreid.

Vlaanderen heeft sinds 1998 een samenwerkingsakkoord rond slachtofferzorg. Daarin wordt omschreven hoe de verschillende diensten op de verschillende bevoegdheidsniveaus die taken opnemen naar slachtoffers toe, moeten samenwerken. 

In Brussel leefde al langer de idee om voor de Brusselse context hetzelfde te doen. De Vlaamse regering ondertekende daarom op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits en Vlaams minister Zuhal Demir op 22 november 2023 het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, de Franse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over slachtofferzorg voor het tweetalig Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Ze hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams parlement.

Actualiseren Vlaanderen

Na 25 jaar drong een actualisatie en optimalisatie van dit samenwerkingsakkoord zich op voor Vlaanderen. Zo wordt nu bijvoorbeeld rekening gehouden met de bevoegdheidsoverdracht van de dienst slachtofferonthaal van de justitiehuizen naar de gemeenschappen in het raam van de zesde staatshervorming. Daarnaast wordt ook het slachtoffer zoveel mogelijk centraal gezet. 

De bevoegde ministers, viceminister-president Hilde Crevits en Vlaams minister Zuhal Demir, zullen het samenwerkingsakkoord ondertekenen. De Vlaamse Regering keurde dit vernieuwde samenwerkingsakkoord goed op 10 november 2023. Ze hecht nu haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt eveneens ingediend bij het Vlaams parlement.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.