Akkoord over lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk

In Oostenrijk komt er vandaag een lockdown voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is zondag de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Alexander Schallenberg en leiders van deelstaten.

De Oostenrijkse autoriteiten zien zich genoodzaakt in te grijpen omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Een conceptversie van het lockdownplan was al uitgelekt. Daar stond in dat mensen die niet zijn gevaccineerd of hersteld van het virus hun woning alleen mogen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen, werken of naar een arts gaan.

De maatregel geldt voorlopig tien dagen en treft ongeveer twee miljoen mensen.

Oostenrijk heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 65 procent. Schallenberg noemde dat vorige week "beschamend laag" en dat moet omhoog. "Indien de vaccinatiegraad blijft zoals die is blijven wij steken in een vicieuze cirkel" van coronabesmettingen, zei hij zondag.

De regeringsleider had vorige week al duidelijk gemaakt een lockdown voor gevaccineerden niet wenselijk te vinden. Die groep zou dan gedupeerd worden omdat anderen aarzelen over vaccins, vond hij.

Schallenberg kondigde aan dat er zeer consequente steekproefgewijze controles komen en dat bestraffing van inbreuken navenant zal zijn.

De zevendagenindex op 100.000 inwoners is naar ongeveer 815 gestegen. Onder de niet-gevaccineerden is dat meer dan 1.700.

Ongevaccineerden krijgen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte deze maand over op een zogenoemd 2G-model. Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die gevaccineerd zijn of genezen van COVID-19. Invoering van die regel leidde al tot rijen bij vaccinatiecentra.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.