Aantal tijdelijk onbeschikbare geneesmiddelen met vijfde gestegen in jaar tijd

De geneesmiddelentekorten in België zijn in een jaar tijd met 20 procent gestegen. Dat schreef L'Echo zaterdag op basis cijfers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). In 2023 waren 3.596 geneesmiddelen onbeschikbaar voor een gemiddelde periode van 54 dagen. Dat cijfer stijgt al enkele jaren gestaag. Tussen 2022 en 2023 bedroeg de stijging 20 procent. 

In de afgelopen 30 dagen was 3,5 procent van het totale aanbod aan geneesmiddelen tijdelijk niet beschikbaar of werd de commercialisering ervan onderbroken of stopgezet. Die cijfers kunnen worden geraadpleegd op de website farmastatus.be.

Vorig jaar kregen 41 geneesmiddelen de status "kritieke onbeschikbaarheid". Dat gaat over producten waarvoor "geen alternatief bestaat en die langer dan één maand niet beschikbaar zijn", aldus het FAGG. Dat is het geval voor Ozempic, het bekende diabetes- en obesitasmedicijn van Novo Nordisk, dat beperkt beschikbaar zal zijn tot minstens eind juni.

Buiten die 41 gevallen zijn er alternatieven, mogelijke aanpassingen van de behandeling of voorraden bij de groothandels en apotheken die normaal volstaan om aan de vraag te voldoen in geval van onbeschikbaarheid op korte termijn, benadrukt het FAGG.

De redenen voor de moeilijkheden zijn onder meer vertragingen in de productie, logistieke problemen of een gebrek aan werkzame stof.

Een koninklijk besluit dat eind januari werd gepubliceerd, biedt een wettelijk kader om de uitvoer van bepaalde essentiële geneesmiddelen uit België tijdelijk te verbieden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.