7 nieuwe ambulances voor Oekraïne

Het collectief BEforUkraine vertrekt op 20 mei opnieuw naar Oekraïne om er 7 nieuwe ambulances af te leveren dankzij de giften die blijven binnenstromen van Belgische artsen (specialisten en huisartsen) en andere verenigingen.

 "Veel mensen hebben geld gedoneerd en ook materiaal. Vorige week kreeg ik een echo-apparaat ter waarde van 40.000 euro. Een Oekraïens ziekenhuis zal heel blij zijn als wij het brengen", legt Patrick Van der Vliet, een van de steunpilaren van het collectief, uit.

Te velde is hij sprakeloos over de indrukwekkende veerkracht van de Oekraïense artsen. Ze werken 24 uur per dag, zeven dagen per week zonder vragen te stellen. Zij zijn niet de enigen: "De ambulancemedewerkers maken zich elke keer dat zij achter het stuur kruipen zorgen omdat zij nooit weten of zij zullen terugkeren. Sinds het begin van het conflict zijn verschillende Oekraïense ambulances geëxplodeerd of door geweervuur geraakt.

Gebrek aan uitrusting
Het collectief blijft op zoek naar ambulances: "Wij zijn net terug uit Frankrijk waar wij zeven tweedehands ambulances hebben gekocht die zullen worden uitgerust. "Dat is nog steeds klassieke apparatuur: defibrillators, zuurstof, interventierugzakken... en verbruiksgoederen. We helpen vooral ziekenhuizen in het zuiden en oosten, van Kharkov tot Odessa. We zijn ook op zoek naar dokterstassen, maar we hebben problemen om ze te krijgen.  Wij kopen ook eerstehulpkits om mensen te stabiliseren na een granaatexplosie. Ten slotte doen wij een oproep voor donaties van steriele compressen omdat de vraag zeer groot is.

Gerichte aankopen voor de toekomst

BEforUkraine koopt niet zomaar wat materiaal: "Bij de aankoop van nieuw materiaal streven we altijd naar kwaliteit, zodat het materiaal zo lang mogelijk gebruikt kan worden, ook na de oorlog. Het doel is duidelijk: "Wij willen de ambulances altijd zoveel mogelijk vullen om onze routes te optimaliseren. 
De energie van het collectief wankelt niet: "Vandaag zijn we met een honderdtal vrijwilligers. Wij luisteren naar de dokters en ziekenhuizen en hun behoeften. Op dit moment vertrek ik naar Charleroi omdat een ziekenhuis vier ambulances verkoopt. We zullen zien of het mogelijk is ze te kopen en te gebruiken.

Het insulineprobleem
Niet alles kan echter over de weg worden vervoerd: "In Oekraïne wordt ons veel insuline gevraagd, maar we kunnen die niet over de weg vervoeren. We vliegen het naar de grens.

De huidige balans is zeer positief: "Nu zullen wij 20 ambulances plus al het materiaal voor de ziekenhuizen hebben geleverd. Wij hebben reeds een miljoen euro kunnen bijeenbrengen om al deze aankopen te doen en het vervoer ervan mogelijk te maken. Op het terrein bewijst het materiaal zijn nut: "De meeste ambulances die tijdens de eerste reis, zes weken geleden, zijn geleverd, hebben al meer dan 20.000 km afgelegd. We hebben ook twee ernstig gewonde kinderen naar België kunnen terugbrengen voor de best mogelijke verzorging.
Alles is goed doordacht: "In elke ambulance zit een QR-code die gescand kan worden en die toegang geeft tot video's en informatie over alle apparatuur aan boord van de ambulances. Dit maakt een maximale benutting mogelijk. 

De vraag blijft natuurlijk hoe lang BEForUkraine in staat zal zijn een dergelijke menselijke en financiële investering voort te zetten. Het antwoord is: "zolang we nodig zijn...". En zolang er donaties zijn, natuurlijk .....

> Gift storten

Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting kreeg het collectief BEforUkraine een nieuw rekeningnummer waar u na storting ook een fiscaal attest krijgt. 

Koning Boudewijnstichting
IBAN BE10 0000 0000 0404 
BIC BPOTBEB1
Gestructureerde mededeling 623/3712/80040

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.