150.000 euro van Rode Kruis-Vlaanderen voor noodhulp aan Soedan

Rode Kruis-Vlaanderen heeft 150.000 euro uit haar noodhulpfonds toegewezen aan hulp aan de Soedanese Rode Halve Maan. Door het conflict zijn 8,2 miljoen mensen op de vlucht en kampen 18 miljoen mensen met voedseltekorten. Bijkomende aandacht voor deze humanitaire ramp is volgens Rode Kruis-Vlaanderen nodig.

"Het conflict in Soedan, dat nu al een jaar woedt, heeft een hoge tol geëist van de bevolking. 8,2 miljoen mensen zijn op de vlucht, waarvan 6,5 miljoen intern ontheemd zijn en 1,76 miljoen mensen hun toevlucht hebben gezocht in andere landen, voornamelijk Tsjaad, Egypte, Zuid-Soedan en Ethiopië", laat Rode Kruis-Vlaanderen weten. "Deze situatie wordt nog verergerd door de reeds bestaande uitdagingen waarmee Soedan wordt geconfronteerd, waaronder economische instabiliteit, klimaatverandering en aanhoudende droogte, waardoor 24,8 miljoen mensen dringend nood hebben aan humanitaire hulp."

Volgens recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden 18 miljoen mensen met voedseltekorten kampen, waarvan vijf miljoen het risico lopen op ondervoeding. Vooral jonge kinderen zijn het grootste slachtoffer, waarbij een op de zeven kinderen acuut ondervoed is. Bovendien heeft het aanhoudende geweld een groot deel van de medische faciliteiten vernietigd of stilgelegd, wat de humanitaire crisis nog verder verergert. Het aantal gevallen van cholera in de regio neemt toe als gevolg van een gebrek aan schoon water, zeep, toiletten en choleravaccins.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft uit zijn noodhulpfonds een bedrag van 150.000 euro toegewezen om de hulpinspanningen van de Soedanese Rode Halve Maan te ondersteunen. "De activiteiten omvatten voornamelijk eerste hulp en medische zorg, de distributie van voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden", zegt woordvoerder Jan Poté. "Daarnaast roepen we op tot naleving en respect voor het internationaal humanitair recht. De schrijnende situatie in Soedan blijft onderbelicht. Daarom roept Rode Kruis-Vlaanderen ook op tot aandacht voor deze humanitaire ramp."

Wie de slachtoffers in Soedan wil steunen, kan dat doen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding "Soedan".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.