Zelftesten - een saga (apotheker David Vergucht)

David Vergucht vindt het begrijpelijk dat de zelftesten niet alleen in de apotheek te krijgen zijn en heeft daar eigenlijk geen echt probleem mee. Wel met de eenzijdige stelling die men steeds probeert te geven: "Apotheken zijn duur".

"Apothekers zorgen al sinds maanden dat ze COVID-zelftesten kunnen aanbieden. Dat was/is niet eenvoudig. Daarvoor zijn ze ook afhankelijk van de marktwerking. De aanbevolen prijs (niet zelf bepaald!) was €8. Daar zit uiteraard een deel honorarium in, want we hebben een fulltime nodig hiervoor én een zelftest is nutteloos als het verkeerd gebruikt wordt. Onze prijs is momenteel €6,50 omdat je ook geen 10 keer uitleg moet krijgen. De prijs evolueert met de aankoopprijs."

"Er werd al heel wat kritiek gegeven op die prijs. In Nederland en Duitsland betaal je maar €3. Probleem ligt daar bij de aankoopprijs in België. Die ligt hoger. Is dat normaal? Neen, maar het is wel zo."

"Sommige supermarkten bieden ze nu ook aan. Dat is voor mij OK. Goedkoper, want geen advies. Trek zelf uw plan. Maar het kan stimuleren dat ze gebruikt worden. Alleen moeten de ministers hén wel smeken om het te doen, apothekers deden het zelf al."

"Komt daarbij dat door de aankoop van supermarkten, er tekorten ontstaan en apotheken geen zelftesten meer vinden voor mensen die wél uitleg nodig hebben. Een beetje pervers...
Ik vind het wel begrijpelijk dat de zelftesten niet alleen in de apotheek te krijgen zijn en ik heb daar eigenlijk geen echt probleem mee."

"Wel heb ik een probleem met de eenzijdige stelling die men steeds probeert te geven: "apotheken zijn duur"."

"Men vergeet te wijzen op de meerwaarde die wij hebben: juist gebruik, advies over wel of niet doen, wanneer, hoeveel keer, hulp na positief resultaat,... Je kan altijd bij ons terecht, zelfs tijdens de wachtdienst."

"En wil je dat allemaal niet? Ga dan gerust naar Colruyt of Kruidvat, maar verwacht niets."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.