Zorgbudget zwaar zorgbehoevenden gaat omhoog

Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden stijgt van 135 naar 140 euro. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) donderdag. Volgens de minister gaat het om een totale investering van 16 miljoen euro.

Elke Vlaming die kan aantonen mantelzorg of thuishulp nodig te hebben, of in de residentiële zorg verblijft, kan het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevende krijgen. Het gaat om mensen die veel zorg nodig hebben, zoals ouderen die in een woonzorgcentrum of psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven of mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben.

De premie bedroeg tot nu toe 135 euro, maar wordt dus opgetrokken naar 140 euro. De bedoeling is tegemoet te komen aan de stijgende zorgkosten. Personen met complexe zorgnoden zien immers ook de kosten die gepaard gaan met hun ziekte stijgen. Het gaat bijvoorbeeld over verzorgingsmateriaal, oplopende remgelden, verhoogde kosten voor hun aangepast vervoer.

Volgens minister Crevits is de stijging goed voor een totale investering van 16 miljoen euro. Daarmee worden zowat 272.000 personen met hoge zorgnoden bereikt.

Minister Crevits is tevreden. "We hebben de voorbije jaren al de zorgbudgetten versterkt. Voor het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden trekken we nu nog eens op naar 140 euro. Dit is een belangrijke versterking voor de mensen die het nodig hebben."

> CM wil zorgbudget koppelen aan de index

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.