WHO beveelt tweede vaccin aan tegen malaria

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een tweede vaccin aan voor kinderen tegen malaria. Landen zouden het vaccin vanaf midden 2024 kunnen toedienen, zei algemeen directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag in Genève.

"Het is een extra, cruciaal middel om kinderen zo snel mogelijk te beschermen", zei Ghebreyesus. Het vaccin R21 vermindert het risico op malaria met 75 procent na drie doses op twaalf maanden. Na die periode moet een vierde dosis de bescherming behouden. 

De prijs zal vergelijkbaar zijn met die van het eerste vaccin tegen malaria. Vanaf begin volgend jaar moet dat vaccin in enkele tientallen Afrikaanse landen toegediend worden. "Tienduizenden kinderen zouden ieder jaar gered moeten kunnen worden", zei de voorzitster van de expertengroep rond vaccinatiebeleid van de WHO (SAGE), Hanna Nohynek. 

Ieder jaar worden er nog bijna 250 miljoen gevallen van malaria geregistreerd. Ook zijn er jaarlijks bijna 620.000 overlijdens. Vooral Afrikaanse kinderen worden daar het slachtoffer van, zegt de WHO.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.