Vandenbroucke, Schlitz en eurocommissaris Dalli bezoeken Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) en Europees commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli hebben een werkbezoek gebracht aan het Brusselse Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG), bij het UMC Sint-Pieter. Ons land telt intussen zeven dergelijke centra, de bedoeling is dat er daar volgend jaar nog drie bijkomen. "Iemand die slachtoffer is van seksueel geweld zou nooit meer dan een uur onderweg mogen zijn naar dergelijke zorg. Daarom werken wij aan een goede spreiding van die centra over het hele land", zei minister Vandenbroucke.

Wie het slachtoffer wordt van seksueel geweld kan 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven terecht in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld. De centra zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden medische zorg, psychische zorg, er kan een forensisch onderzoek plaatsvinden, slachtoffers kunnen er klacht indienen en er is mogelijkheid tot opvolging. Het ZSG in Brussel was een van de eerste centra in ons land dat deuren opende en wordt volgend jaar nog uitgebreid.

"Heel veel vrouwen worden het slachtoffer van seksueel geweld. Het is belangrijk dat die snel en goed opgevangen worden en als ze dat willen klacht kunnen indienen", zei minister Vandenbroucke tijdens het bezoek. Vandenbroucke benadrukte ook dat het belangrijk is dat die slachtoffers nooit meer dan een uur verwijderd zijn van dergelijke zorg. "Daarom werken wij aan een goede spreiding van die centra over het hele land". 

De eerste drie ZSG's in België openden de deuren in 2017. Intussen zijn er al zeven, verspreid over het hele land, en volgend jaar volgen er nog drie: in Limburg, Namen en Luxemburg. De  centra hebben sinds hun oprichting al meer dan 6.000 slachtoffers opgevangen  - in de eerste vijf maanden van dit jaar stond de teller al op meer dan 1.100 slachtoffers - van wie meer dan 90 procent meisjes en vrouwen. 

Staatssecretaris Sarah Schlitz prees  het werk dat de ZSG's verrichten. "Het is een model dat zijn verdiensten al ruim bewezen heeft", aldus de staatssecretaris, die wees op het feit dat de slachtoffers met meer vertrouwen naar een ZSG stappen. Schlitz liet eerder al verstaan dat ze wil dat er er op termijn bovenop de tien nu al bestaande of geplande centra, nog vier bijkomen. Met vier extra centra zou elk parket in ons land over zo'n ZSG beschikken.

Ook Europees commissaris Helena Dalli was vol lof over de ZSG's. "Dit is een model dat heel goed lijkt te werken. Ik wil dat zeker ter sprake brengen in andere lidstaten", aldus nog Dalli.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.