Vandenbroucke beschouwt bestaande praktijk bij bloeddonatie als veilig

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijft achter de huidige praktijk staan, waarbij mensen die ouder zijn dan 65 jaar én die voordien al bloed gaven, dat onder voorwaarden mogen blijven doen. Hij is er echter geen voorstander van 'nieuwe' donoren na hun 65 jaar toe te laten.

De minister reageert daarmee op het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over de mogelijkheid om bloeddonor te worden na 65 jaar - een advies waar Vandenbroucke zelf om had gevraagd. De Raad adviseert bloeddonatie van ouderen niet aan te moedigen. 

Vandaag mogen personen tussen de 60 en 66 jaar oud die nog nooit bloed hebben gegeven, bloed geven op voorwaarde van een positieve beoordeling van de arts in het bloedinzamelpunt. Wie 66 jaar oud of ouder is en al eens bloed heeft gegeven, mag dat blijven doen als die persoon medische goedkeuring heeft en minder dan drie jaar geleden voor het laatst bloed gedoneerd heeft.

"Gezien de voorzichtige reactie van de Hoge Gezondheidsraad zal ik niet voorstellen om nieuwe donoren toe te laten die ouder zijn dan 65", aldus minister Vandenbroucke, die op dat vlak dus meegaat in het advies. "We beschouwen de bestaande praktijk echter als veilig, zowel voor jongere donoren als voor oudere donoren, en we maken graag van de gelegenheid gebruik om iedereen die deze mooie vorm van solidariteit wil en kan beoefenen, op te roepen om donor te worden", luidt het.

> Hoge Gezondheidsraad raadt af om mensen ouder dan 65 bloed te laten geven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.