Stijging aantal risicovolle lachgaspatronen in verbrandingsovens

Het afgelopen jaar is er een toename van het aantal ontploffingen van lachgascilinders in de verbrandingsovens in Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Stijn De Roo. De N-VA-minister baseert zich op informatie van de OVAM. Om veiligheidsproblemen te voorkomen heeft de minister de opdracht gegeven om een maatregelenpakket uit te werken.

Volgens CD&V-parlementslid Stijn De Roo veroorzaakt het toenemend gebruik van lachgas niet alleen mogelijke gezondheidsproblemen, maar leidt het ook tot problemen bij de afvalverwerking. De lege capsules en cilinders belanden in het zwerfafval of gewoon afval en komen terecht in de verbrandingsovens waar ze ontploffingen veroorzaken. Die explosie s kunnen niet alleen schade veroorzaken, maar zijn ook een veiligheidsrisico. 

Gegevens van de OVAM bevestigen dat ook. Zo is het volgens minister Demir al 11 keer gebeurd dat ovenlijnen moesten worden stilgelegd om schade te herstellen. Niet alleen die herstellingen kosten geld, de verbrandingsovens lopen ook inkomsten mis tijdens die periode. "Er is één geval gekend waarbij een werknemer bij een interventie voor het opheffen van een blokkage weggeblazen werd, gelukkig zonder verwondingen. Het is dus een probleem dat we zeker niet mogen onderschatten", aldus de minister.

Lokale besturen en zwerfvuilvrijwilligers krijgen al het advies om gevonden lachgascilinders apart te houden en niet met het restafval af te voeren. Maar minister Demir denkt dat een mogelijk verbod op de verkoop van de meest gebruikte types lachgasflessen misschien soelaas kan brengen. De Nederlandse overheid onderzoekt momenteel of deze lachgasflessen voldoen aan de (Europese) verpakkingsnormen. Indien dit niet het geval is, kunnen deze lachgasflessen uit de Europese markt worden gebannen. 

Daarnaast maakt de OVAM deel uit van de werkgroep waarin verschillende overheden zich buigen over een mogelijk verbod op het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik. In Nederland is dit reeds verboden sinds 1 januari van dit jaar.

Volgens minister Demir zal een mix van instrumenten en maatregelen nodig zijn. Zij gaf daarom de opdracht om op de verschillende domeinen maatregelen voor te bereiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.