Spoed: 112 meldt niet langer de komst van ambulance bij het ziekenhuis

Sinds 15 maart om 8 uur meldt de alarmcentrale 112 de aankomst van een ambulance of een Mug in de regio Waals-Brabant, Namen en Henegouwen niet meer aan de hulpdiensten van ziekenhuizen. Het is de arts in het voertuig die per gsm contact zal moeten opnemen met de hulpdiensten. "We zullen kostbare tijd verliezen", waarschuwde dokter Eric Bourmanne, hoofd van de spoedgevallendienst van Epicura (Ath).

"Deze situatie werd niet gewenst of beslist door de operatoren van de alarmcentrale 112, noch door de medische directie en de hygiëne-inspectie, maar volgt op een bevel van de centrale diensten", luidt een omzendbrief van de FOD Volksgezondheid aan de artsen en hoofdverpleegkundigen van de spoeddiensten en de verantwoordelijken van de AMU-ambulancediensten van de cluster Waals-Brabant-Henegouwen-Namen.

Aangezien het belangrijk is dat de spoedgevallendienst op de hoogte is van de komst van een spoedgeval, raadt de FOD Volksgezondheid de arts van de Mobiele Urgentiegroep (Mug) of de ziekenwagen aan om per gsm contact op te nemen met de spoedgevallendienst waar hij/zij naartoe gaat om te kunnen anticiperen op de opvang en de behandeling van de patiënt.

De ondertekenaars van de omzendbrief hebben de betrokken dienstverleners een telefoonlijst bezorgd van alle hulpdiensten in de cluster Waals-Brabant-Namen-Henegouwen om het contact "van arts tot arts" tot stand te brengen. De omzendbrief stelt verder dat "de communicatie  tussen een Mug en een hulpdienst, via de alarmcentrale 112, uiteraard ook worden afgeschaft".

Tijdsverlies
Dr. Eric Bourmanne, hoofd van de spoedgevallendienst van Epicura (Ath), meent dat het stopzetten van deze melding door 112 nadelig zal zijn voor patiënten die door een Mug of een ambulance worden meegenomen.

"We zullen kostbare tijd verliezen om de hulpdiensten te verwittigen en te anticiperen op de behandeling van de patiënt. Momenteel kan de Mug-arts bijvoorbeeld via de alarmcentrale 112 vragen om een box vrij te maken of om de komst van een patiënt met een beroerte voor te bereiden. Het zal veel moeilijker zijn om een arts van de spoeddienst te bereiken via een mobiele telefoon - die op stil kan worden gezet of moet opladen - dan via de beveiligde 112-lijn. Deze procedure is veel ingewikkelder om de spoeddienst te managen", betreurt de spoedarts.

> Vlaams-Brabantse patiënten voortaan bij dichtstbijzijnde Nederlands ziekenhuis gebrach

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.