Rode Kruis-Vlaanderen haalt 500.000 euro op voor humanitaire hulp in Marokko

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een half miljoen euro ingezameld voor humanitaire hulp in Marokko. Het geld wordt via het Duitse Rode Kruis, dat ter plaatse aanwezig is, ingezet voor basisnoden zoals onderdak, proper water, voedsel en medische hulp. De hulporganisatie stuurt ook een ervaren medewerker naar Marokko om de hulpacties mee te coördineren.

De teller van Rode Kruis-Vlaanderen, naar aanleiding van de steunactie voor de slachtoffers in Marokko, staat momenteel op zowat 500.000 euro. Dat gaat zowel over de eigen fondsenwerving van de organisatie, als over steun van de Vlaamse overheid. 

"De situatie ter plaatse in Marokko is tot op vandaag nog steeds precair", zegt Sofie De Jaeger, manager internationale samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. "De aardbeving heeft intussen al meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers geëist en er zijn duizenden gewonden. Ook de materiële schade is groot, waardoor de impact op huisvesting - zeker in de zwaarst getroffen gebieden - enorm is. Bovendien dreigt de komende weken ook het gevaar van de koudegolven in het Atlasgebergte, wat de situatie voor de slachtoffers extra zorgwekkend maakt."

Het geld wordt ingezet via het Duitse Rode Kruis, dat historisch al langer actief was in Marokko en daardoor nu ook de Marokkaanse Rode Halve Maan bijstaat in hun humanitaire hulpacties na de aardbeving. Het zal worden gebruikt voor onderdak, proper water, voedsel en hygiëneartikelen, maar ook voor medische hulp en psychologische ondersteuning. Daarnaast stuurt Rode Kruis-Vlaanderen ook een ervaren medewerker naar Marokko om er de hulpacties mee te coördineren. 

Iedereen die wil, kan nog steeds een steentje bijdragen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding "aardbeving", of simpelweg online via rodekruis.be/aardbeving.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.