Passenger Locator Form krijgt wettelijke basis buiten Pandemiewet

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat een wettelijke basis biedt voor reisbeperkingen buiten een periode waarin de pandemiewet van kracht is. De meerderheid stemde voor de tekst. De oppositie onthield zich.

Net als andere landen voerde België tijdens de coronaperiode een Passenger Locator Form (PLF) in, om de gezondheidstoestand te controleren van mensen die in ons land aankwamen. De overheid kon terugvallen op de zogenaamde Pandemiewet uit 2021 om zo'n controlemiddel te gebruiken.

De wet is echter niet meer in voege sinds maart 2022. Het nieuwe wetsontwerp, dat dinsdag in tweede lezing langs de commissie passeerde, moet een wettelijke basis bieden voor het gebruik van het PLF wanneer de Pandemiewet niet geactiveerd is. Het gaat om situaties waarin een besmettelijke ziekte in een ander land of werelddeel een zodanige bedreiging kan vormen voor de volksgezondheid in België dat maatregelen moeten worden genomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.