Staatssecretaris de Moor wil asielzoekers een job in de zorg geven

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bekijkt samen met thuiszorgorganisatie Familiehulp hoe meer asielzoekers begeleid kunnen worden naar een job in de zorgsector. Dat heeft ze zondag gezegd tijdens een bezoek bij Familiehulp in Gent, naar aanleiding van de Dag van de Zorg.

"Vorig jaar waren ongeveer 10.000 asielzoekers tijdens hun asielprocedure aan het werk in ons land", zegt de Moor. "Velen onder hen werkten in verschillende sectoren zoals de logistiek, de horeca of de bouw. Maar nu willen we ook meer asielzoekers opleiden voor een job in de zorgsector." 

En dat is nodig, want vandaag kampt de zorgsector met een enorm tekort aan personeel. "Er zijn permanent open vacatures", zegt Ann Demeulemeester, directeur van Familiehulp. "Daarom investeren wij in opleidingen voor erkende vluchtelingen en bieden we taalcoaching aan aan asielzoekers. Het is een werk van lange adem, maar het werkt wel." Niet alleen taal, maar ook vervoer en een klein netwerk zijn problemen die Familiehulp wil aanpakken.

Staatssecretaris de Moor is tevreden dat Familiehulp asielzoekers begeleidt richting de arbeidsmarkt. "Het is niet alleen een win voor de bedrijven, maar ook voor de vluchtelingen. Zij doen ervaringen op, krijgen een inkomen en een job geeft hen een zinvolle dagbesteding", vult de Moor verder aan.

Familiehulp heeft over Vlaanderen en Brussel acht opleidingscentra. Vier daarvan openen zondag de deuren tijdens Dag van de Zorg 2023. In alle opleidingscentra leidt Familiehulp jaarlijks ongeveer 200 mensen op tot zorgkundigen. 

Op Dag van de Zorg openen zondag een 200-tal zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel de deuren: van ziekenhuizen tot woonzorgcentra en kinderdagverblijven tot voorzieningen voor mensen met een beperking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.