Nawal Farih (CD&V) wil huisartsen inschakelen tegen wachtrijen bij hiv-centra

Omdat hiv-geneesmiddelen die ook preventief kunnen worden gebruikt momenteel enkel terugbetaald worden na een eerste consultatie bij een gespecialiseerde arts die verbonden is aan een hiv-referentiecentrum, staan die hiv-centra onder hoge druk. CD&V-Kamerlid Nawal Farih wil daar iets aan doen door de huisartsen in te schakelen. "Een eerste consultatie moet door een huisarts kunnen uitgevoerd worden, zo kan de werkdruk verminderen bij de hiv-centra", zegt ze.

In 2021 kregen 781 personen een hiv-diagnose, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2020. Dat cijfer vertaalt zich in lange wachttijden bij de hiv-centra, die kunnen oplopen tot zes maanden. Honderden mensen staan dan ook op de wachtlijst voor de PrEp-pil, een medicijn dat preventief be schermt tegen hiv-infectie of de ziekte remt bij reeds besmette personen.

Kamerlid Farih stelt daarom voor dat patiënten al een eerste consultatie kunnen doen bij de huisarts, om de druk op de hiv-centra weg te nemen. In de commissie Volksgezondheid bleek minister Frank Vandenbroucke volgens haar niet op de hoogte van de problematiek en zei hij de mogelijkheden te zullen bekijken.

De huidige regeling waarbij enkel gespecialiseerde centra een attest kunnen opmaken voor de terugbetaling van een PrEp-behandeling dateert van de periode dat er nog geen generische middelen op de markt waren, zegt Farih. Er was nog niet veel bekend over de behandeling, waardoor een eerste consultatie bij een specialist aangewezen was. "De weinige geneesmiddelen die toen voorhanden waren, waren ook allemaal zeer duur. Die tijd is gelukkig voorbij. We moeten ons daar nu aan aanpassen en de drempel verlagen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 februari 2023

    Oprechte dank voor de papierwinkel die ons toebedeeld wordt , “ omdat huisartsen , net als mensen , belangrijk zijn !”!