Meer dan de helft van de Belgen raadpleegt hun apotheker voor advies

Een recente studie uitgevoerd door iVOX in opdracht van Multipharma onthult een groeiende trend in België: apotheken worden niet langer enkel gezien als plaatsen waar geneesmiddelen worden afgeleverd, maar ook als centra voor gezondheidsadvies. Meer dan de helft van de Belgen wendt zich tot de apotheker voor advies.

De studie (1) toont aan dat bijna 70% van de Belgische patiënten een vaste apotheker heeft, waarbij 44% elke maand een apotheek bezoekt. Meer dan de helft van de Belgen (55%) raadpleegt hun apotheker voor gezondheidsadvies, een cijfer dat stijgt tot 67% in Brussel. Voor één op twee mensen is dit omdat apotheken een gemakkelijke toegang bieden tot eerstelijnsgezondheidszorg.

Diensten die verder gaan dan het verstrekken van geneesmiddelen
De rol van de apotheker is uitgebreid met diensten zoals vaccinatie, diabetesscreening, gezondheidscoaching en medicatiereviews. Deze uitbreiding wordt ondersteund door een vergoeding gebaseerd op prestaties, en zo neemt men geleidelijk afstand van de economische marge van geneesmiddelen

Vaccinatie in de apotheek: een zeer gewaardeerde dienst
Uit de studie blijkt dat 70% van de Belgen vaccinatie door apothekers, in het bijzonder tegen griep en covid-19, als een toegevoegde waarde beschouwt. In 2023 diende de coöperatie meer dan 18.000 griepvaccins en 44.000 covid-19-vaccins toe. Er werden ook bijna 11.000 covid-19-vaccins bereid voor andere professionals in de gezondheidszorg.

Diabetespreventie: een opmerkelijk succes
In november, maand voor bewustmaking van diabetes, hebben ongeveer 27.000 Belgen hun risico op diabetes type 2 beoordeeld aan de hand van de test die beschikbaar is op de website van de coöperatie, of door bij een van haar 243 apotheken langs te gaan. De screening identificeerde 60% van de risicopatiënten en moedigde hen aan om hun arts te raadplegen.

Een aanpak gericht op het verminderen van medicijngebruik
Twee op drie Belgen (64%) wendt zich tot de apotheker met vragen over medicatie. In tegenstelling tot de populaire overtuiging dat apothekers het gebruik van geneesmiddelen aanmoedigen, blijkt uit de enquête dat apothekers juist helpen om het gebruik van geneesmiddelen te verminderen. Zo zijn apothekers sinds februari 2023 actief betrokken bij een project om patiënten van slaappillen af te helpen, waarbij al meer dan 5.000 patiënten zijn ondersteund. Volgens de iVOX-studie heeft bijna 60% van de Belgen het voorbije jaar slaapproblemen gehad. Het probleem lijkt hardnekkiger te zijn in Wallonië (63,5%) en Brussel (62%) dan in Vlaanderen (54%). Ongeveer 40% van deze mensen zegt slaappillen te hebben genomen om het probleem te overwinnen.

Naar preventieve en follow-up geneeskunde
Geert Reyniers, CEO van Multipharma, benadrukt de veranderende rol van apothekers: “Onze apothekers doen veel meer dan alleen maar geneesmiddelen uitdelen. Ze zijn eerstelijnszorgverleners en toegankelijke gezondheidsadviseurs. Ons beroep evolueert om tegemoet te komen aan de behoeften van de volksgezondheid.”

  • Enquête online uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Multipharma tussen 1 en 12 december 2023 bij 2.000 Belgen, representatief qua geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en provincie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.