Regering beslist over strategische stock in twee stappen

De regering legt een strategische voorraad geneesmiddelen en producten aan via twee stocks: een centrale voorraad en een roterende. De ministerraad heeft haar fiat gegeven voor een voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in die zin. Daarbij is ook sprake van de aankoop van liefst 45 miljoen mondmaskers.

De strategische stock kwam ten tijde van de coronapandemie nadrukkelijk in het nieuws toen bleek dat een deel van de voorraad mondmaskers vernietigd was. Intussen zag een platform het levenslicht - het PFSS - dat bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende administraties, om de minister te adviseren over de samenstelling, opslag en distributie van geneesmiddelen.

Het platform kwam met een advies over de strategische voorraad waaraan prioriteit moet worden gegeven op het vlak van geneesmiddelen, en dat in een context van een chemische, biologische en radionucleaire dreiging (CBRN) én van een bedreiging van een pandemie. Dat advies werd vrijdag gevolgd door de ministerraad. 

Het pleitte ervoor snel te gaan voor de verwerving van geneesmiddelen en producten in twee stappen: een centrale voorraad voor de CBRN-dreiging en een roterende voorraad in het reguliere circuit. Het gaat daarbij om middelen die nuttig zijn in de dagelijkse werking van ziekenhuizen, zoals antibiotica, en die door verschillende firma's op de markt worden gebracht.

Daarnaast adviseerde het platform ook een strategische voorraad chirurgische maskers aan te kopen die de behoeften voor drie maanden tijdens een piekperiode dekt. Het gaat om 45 miljoen stuks die worden aangekocht via een overheidsopdracht waarvan de modaliteiten een minimale rotatie van de voorraad mogelijk moeten maken en moeten dienen als aankoopcentrale voor de ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.