Europaziekenhuizen voeren in primeur kwaliteitsindicator in artsenloon in

Vanaf 1 januari 2019 worden de supplementen beperkt tot een plafond van 200%. Dat om de beste comfortvoorwaarden en zorgtoegankelijkeheid te garanderen. Die forse beslissing  namen de artsen van de Europaziekenhuizen (campi St-Elisabeth, Ukkel en St Michiel, Etterbeek).

Voor dr. Yvan de Meeûs, medisch directeur van de instelling, is deze evolutie het resultaat van een diepgaande dialoog met de artsen: "Ze leverden een grote inspanning want ze zagen het belang hiervan in voor de Brusselse gezondheidszorg om toegankelijk te blijven voor zoveel mogelijk mensen. Het is inderdaad essentieel dat sommige patiënten indien nodig toegang hebben tot een eenpersoonskamer."

Deze plafonnering is het resultaat van een langetermijninspanning die ruim een jaar geleden van start ging met de aanpassing van de financiële regeling van het ziekenhuis. Ter herinnering: wanneer een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen, heeft hij de keuze voor een gemeenschappelijke of een eenpersoonskamer. Als hij kiest voor de tweede optie, zal hij in sommige ziekenhuizen tot 300% toeslag betalen. Dat maximumsupplement wordt zelden gedekt door de Belgische hospitalisatieverzekeringen. Sommige verzekeringsmaatschappijen vragen ook een franchise voor ziekenhuizen die meer dan 200% supplementen eisen.

Geldput voor ziekenhuis en arts

De huidige keuze van het artsenteam van het ziekenhuis veroorzaakt uiteraard een geldtekort voor de artsen maar ook voor het ziekenhuis: "We vonden concrete oplossingen voor de artsen en voor de projecten die moesten worden gefinancierd voor het ziekenhuis. Alleszins moet voor het grote publiek de aantrekkingskracht van het ziekenhuis in eerste instantie verbeteren. Bovendien komt in de plaats daarvan een kwaliteitsindicator voor zorgkwaliteit die opgenomen wordt in het artsenloon. Dr. Yvan de Meeûs: “We nemen 1% van het artsen-brutoloon om een ​​fonds te spijzen. Een keer per jaar zullen deskundige artsen hun mening geven over de kwaliteitsindicatoren van het uitgevoerde werk ... en een deel van het fonds zal worden herverdeeld volgens de zorgkwaliteit die de artsen bieden (prestaties, verblijfsduur, enz.). Dat compenseert wat we besnoeien in de supplementen."

Netwerken: om rekening mee te houden

Dr. Yvan de Meeûs geeft nog mee dat "de wil leeft bij onze artsen om geen geneeskunde met twee snelheden te laten installeren. Het zijn onze artsen die besloten om de supplementen te beperken door zich open te stellen voor een kwaliteits- en niet alleen prestatiegebaseerde vergoeding ".

In nauwe samenwerking met 300 specialisten en 1.800 medewerkers moeten de Europaziekenhuizen ook nadenken over de zorgnetwerken in spe: "We vergeten dit aspect natuurlijk niet. De installatie van netwerken slaat op korte termijn niet op de verschillende financiële ziekenhuisstatuten. Natuurlijk, hoe meer toenadering tot de andere partners, hoe meer we zullen bespreken met de artsenteams van de andere instellingen. Dit is een belangrijke stap voor ons en er moet rekening mee worden gehouden bij de uittekening van de netwerken. "

De toekomstige partners zijn dus gewaarschuwd. De verantwoordelijken van de Europaziekenhuizen zetten uiteraard ook in de verf dat het niet de bedoeling is om alle supplementen te schrappen.

Nu de financiering van de ziekenhuizen alsmaar meer onder druk komt, komt de maatregel immers verrassend over: "De financiële druk is wel degelijk aanwezig", bevestigt Roel Verhaeren, Financieel Directeur van de Europa Ziekenhuizen, "maar wij willen de factuur niet in haar geheel naar de patiënt schuiven." Toch is de volledige afschaffing van de ereloonsupplementen momenteel niet haalbaar, zoals ook Minister De Block recent bevestigde. "Wij mogen immers niet vergeten dat enkel een deel van de supplementen naar de arts gaat. Een groot gedeelte komt de werking van het ziekenhuis ten goede en maakt de investering in nieuwe technologie en accreditaties mogelijk. Dankzij de supplementen kunnen de Europa Ziekenhuizen blijven investeren in medische projecten die alle patiënten ten goede komen."

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.