Jabbeke verbiedt komst asielzoekers wegens mogelijk PFAS-risico

 De burgemeester van Jabbeke houdt de komst van een noodcentrum voor asielzoekers in zijn gemeente tegen wegens een mogelijke PFAS-vervuiling. Dat zegt burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. "Ik wil het niet op m'n geweten hebben dat spelende kinderen in aanraking komen met PFAS", stelt Casteleyn.

Casteleyn probeert de komst van de noodopvang voor asielzoekers in zijn gemeente tegen te houden met een artikel in de gemeentewet. "Ik beroep mij op artikel 135 van de nieuwe gemeentewet", zegt hij aan Het Laatste Nieuws. 

"Mijn voorganger Daniël Vanhessche riep eerder al datzelfde artikel in om de snelwegparking tijdelijk te sluiten. Ik vind het, in het kader van de openbare veiligheid, niet verantwoord om mensen onder te brengen in de gebouwen langs de Stationsstraat. De site is een van de zovele die moet onderzocht worden op de aanwezigheid van PFAS. De civiele en brandweer hielden daar vroeger immers oefeningen met schuim. Resultaten van zo'n onderzoek heb ik echter nog niet gezien", aldus Casteleyn.

De CD&V-politicus verzet zich al enkele weken tegen een plan van de federale regering waarbij 200 asielzoekers noodopvang krijgen op een site van de Regie der Gebouwen in Jabbeke.

Volgens de burgemeester is het gezondheidsrisico geen uitvlucht om te ontsnappen aan de noodopvang. "We hebben na de beslissing van het kernkabinet meteen aangegeven dat er volgens Volksgezondheid een vermoeden was van de aanwezigheid van PFAS en dat dat onderzocht moet worden. Het blijft echter wachten op nieuws", zegt Casteleyn. Zodra hij 'afdoende informatie' heeft gekregen, zal hij het besluit intrekken.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wijst in een reactie aan De Tijd op een positief advies voor opvang van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het crisiscentrum en de civiele bescherming werken aan een operationeel plan dat moet verduidelijken hoe de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  23 november 2022

  Uitgestorven gewaand dier soort ontdekt te Jabbeke :
  1 CDNV-er met 1 geweten !
  Collectors’ item : in de val en in de rug laten schieten door partij- genoten/ vennoten / pensejqgers en op sterk water zetten voor het nagesl8 !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  22 november 2022

  Ik ben benieuwd , als Mijnheer Casteleyn “mag” kiezen tussen PFAS en een schrapnel gat dwars door zijn geweten , wat hij zou kiezen ?

 • Marc DE MEULEMEESTER

  22 november 2022

  Ik bid dat Casteleyn met 1 lelijke draak getrouwd mag zijn zodat hij zeker blijft van zijn zaak : dat de Russen haar nooit zullen verkrachten en dat er nooit iemand anders dan hem haar onderdak zal verlenen !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  22 november 2022

  Als diep gelovigen christen en CDNV-er zet Casteleyn liever 1 klein kerst stalletje in zijn living !