Italië wil leeftijd van migranten achterhalen met medische testen

De Italiaanse regering wil met medische testen achterhalen of migranten minderjarig of meerderjarig zijn. Premier Giorgia Meloni wil op die manier meerderjarigen vatten die zeggen dat ze nog minderjarig zijn om zo uitzetting te vermijden. Een jaar geleden bij haar verkiezing beloofde de Italiaanse de migratiecijfers fors naar beneden te halen. Het wetsvoorstel moet nu nog worden goedgekeurd door het Parlement, waar de extreemrechtse coalitie van Meloni de absolute meerderheid heeft.

Het nieuwe wetsvoorstel voorziet de tijdelijke opvang, tot negentig dagen, van minderjarigen vanaf zestien jaar in asielcentra die bestemd zijn voor volwassenen. Sinds 2017 genieten niet-begeleide minderjarigen van speciale bescherming en worden zij samen met moeders met kinderen en zwangere vrouwen opgevangen in aparte centra. Die zijn gericht op integratie en voorzien sociale en gezondheidsdiensten.

Meloni wil daar nu verandering in brengen. Enerzijds wil ze alle vrouwen naar zo'n centra sturen. Anderzijds is ze strenger voor jonge migranten die zeggen dat ze nog geen achttien jaar zijn om zo uitzetting te voorkomen. 

Rome wil nu met "antropometrische metingen" en medische onderzoeken, waaronder röntgenfoto's, hun leeftijd sneller achterhalen. Wanneer de leeftijd niet zou overeenkomen met het resultaat van de testen, wordt de migrant beschuldigd van valse verklaringen, waardoor hij of zij uit Italië gezet kan worden.

"Met deze nieuwe regels zal het niet langer mogelijk zijn om over je echte leeftijd te liegen", waarschuwde Meloni op haar Facebook-pagina. Eerder kondigde ook het Verenigd Koninkrijk al aan dat het botscans en X-rays zal gebruiken bij leeftijdstesten.

Toch zijn deze onderzoeken sinds 2017 al geautoriseerd, ter ondersteuning van andere onderzoeken zoals de psychologische ondervragingen. "Praktisch gezien verandert er niets", zegt de woordvoerder van Unicef, die verder benadrukt dat veel jongeren uit landen komen waar het onmogelijk is om hun leeftijd vast te stellen aan de hand van documenten van de burgerlijke stand.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.