Huisartsenwachtpost Heist -Herselt - Hulshout vierde deze week zijn tienjarig bestaan met een receptie. Inmiddels nemen er 125 huisartsen afwisselend de wachtdienst waar. "Er komen nog heel wat uitdagingen op ons af", vertelt huisarts en voorzitster van de huisartsenwachtpost Trui Sollie in Gazet van Antwerpen.
Een van die uitdagingen is ongetwijfeld de evolutie naar functionele samenwerkingsverbanden (FSV's) met naburige posten. “Ons werkingsgebied is groot, van Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver), Putte, Rijmenam (Bonheiden) en Keerbergen tot Tremelo, Begijnendijk, Herselt, Hulshout en Heist-op-den-Berg”, zegt huisarts en voorzitster van de huisartsenwachtpost Trui Sollie. “Samen is dat goed voor 300 vierkante kilometer.”
Voor en na corona
Voor corona kwamen er jaarlijks 15.000 patiënten naar de wachtpost en vonden er huisbezoeken plaats bij 3.000 patiënten. “Vorig jaar klopten we af op 12.800 consultaties en 2.800 huisbezoeken”, vertelt Sollie. “Onze belangrijkste taak blijft om niet-planbare zorg - de zogenaamde out-of-hours-care - kwalitatief aan te bieden aan onze patiënten.”
Net zoals dat het geval is bij vele andere wachtposten, overlegde de Heistse wachtpost met het Riziv om ook tijdens de week een centrale weekwacht gefinancierd te krijgen. “Vorig jaar kregen we uiteindelijk ons fiat, maar enkel als we een samenwerking aangingen met onze buren van huisartsenwachtpost Pallieterland”, luidt het.
Dat leidde tot een samenwerking voor de diepe nacht met wachtpost Lier, maar zelfs dan blijft de overheid de druk op de ketel houden door de eis om nog meer FSV's aan te gaan met wachtposten uit de buurt.
Door een ontoereikende en weinig transparante overheidsfinanciering staat veel huisartsenwachtposten stilaan het water aan de lippen. Bvas steunt bijvoorbeeld hun vraag om een correct financieringsmodel en ijvert voor een afschaffing van de functionele samenwerkingsverbanden die van bovenaf werden opgelegd.
De site van de wachtpost omvat naast info over openingsuren en bereikbaarheid ook nog heel wat andere nuttige patiënteninformatie, onder meer over eHealth, Sumehrs, covid-19-inenting, medicatieschema's en antibioticagebruik.