Groen zwengelt abortusdebat opnieuw aan

Meerderheidspartijen Groen en Ecolo dienen een wetsvoorstel in om de abortustermijn op te trekken van 12 naar 18 weken, in lijn met het advies van het wetenschappelijk comité dat door de meerderheid werd aangesteld. De groenen noemen het "ondenkbaar om het rapport en de aanbevelingen zomaar in de schuif te laten zitten".

De discussie over de versoepeling van de abortuswetgeving gaat al mee sinds het begin van de legislatuur. Socialisten, liberalen en groenen, aangevuld met oppositiepartijen PVDA en DéFI, schaarden zich toen achter een uitbreiding van de termijn van 12 naar 18 weken, een inkorting van de bedenktijd van zes dagen tot 48 uur en de schrapping van vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit de strafwet. Meerderheidspartij CD&V verzette zich daar echt er tegen, gesteund door N-VA en Vlaams Belang. De tegenstanders verwezen het PS-voorstel meermaals naar de Raad van State, waarna op aandringen van de christendemocraten in het regeerakkoord werd afgesproken om de wetgeving eerst door experten te laten evalueren.

Die evaluatie werd afgelopen voorjaar afgeleverd. Het wetenschappelijk comité vindt dat de termijn minstens naar 18 weken kan en dat de bedenktijd van 6 dagen volledig kan worden geschrapt. CD&V liet weten dat het zich kon vinden met een verlenging naar 14 weken, waarop de meerderheid in de Kamer aangaf op zoek te zullen gaan naar een consensus. Sindsdien bleef het echter stil. 

Ecolo-Groen zwengelt het debat nu opnieuw aan met een nieuw voorstel dat gebaseerd is op het rapport van de experten: de abortustermijn gaat daarin naar 18 weken en de bedenktijd wordt afgeschaft. Als het van de groenen afhangt verdwijnt daarnaast de verplichting om vrouwen te informeren over de mogelijkheid van abortus en kunnen vrouwen die een abortus ondergaan buiten de wettelijke termijn daar niet meer voor vervolgd worden.

De groenen roepen de andere partijen nu op om het voorstel te bekijken. "Deze aanpassingen van de abortuswetgeving, aangeraden door het wetenschappelijk comité, zijn cruciaal om vrouwenrechten in ons land te versterken en het recht op keuzevrijheid van vrouwen over hun eigen lichaam te erkennen", zegt Kamerlid Eva Platteau. "We roepen de andere partijen op om de wetenschappelijke consensus te volgen."  De ecologisten dienden eerder ook al wetsvoorstellen in om noodanticonceptie beter toegankelijk te maken en het recht op abortus op te nemen in de grondwet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.