Brexit: wat met sociale zekerheid en geneeskundige zorg?

Momenteel wonen en werken er ongeveer 25.000 Belgen in het Verenigd Koninkrijk en een gelijkaardig aantal Britten in België. Minister Maggie De Block (Open Vld) stelt alle betrokkenen gerust.

“De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal belangrijke gevolgen hebben op vlak van sociale zekerheid, verblijf en de verstrekking van geneeskundige zorg. We zullen deze rechten in België vrijwaren.”

Nu het Britse parlement het akkoord verwierp dat premier Theresa May met de Europese Unie had onderhandeld over de brexit, bereidt de Belgische regering  zich voor op alle mogelijke scenario’s.

“We moeten nog meer rekening houden met het scenario van een harde brexit”, licht minister De Block toe. “We zullen de opgebouwde rechten en verblijfsrecht van burgers garanderen op basis van wederkerigheid tussen onze beide landen.”

Wel wetteksten, geen middelen

De belangrijkste  ministers van de federale regering leggen de laatste hand aan wetteksten mocht een harde brexit werkelijkheid worden. De voorbereidende wetteksten zijn af of bijna af, en worden vrijdag voor het eerst voorgelegd aan de hele ministerraad. Bedoeling is om ze te bespreken, zo snel mogelijk te finaliseren en dan in de volgende weken nog voor de Raad van State en het parlement te brengen.

De premier zal het parlement ook vragen om extra middelen vrij te maken voor de brexitmaatregelen. Omdat de regering in lopende zaken is, wordt nu gewerkt met voorlopige twaalfden. Maar middelen om de gevolgen van de brexit op te vangen, zitten daar niet in.

Tegelijkertijd wil de regering ook in Europa aan de kar trekken. Zo is ons land van plan om te lobbyen voor middelen voor de lidstaten en regio's die het hardst getroffen zouden worden in het geval van een harde brexit, bijvoorbeeld via het Europees Globaliseringsfonds. Het gaat dan om ons land, maar ook onder meer Ierland, Denemerken en Nederland zouden daarvan kunnen profiteren, zei Michel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.