Broeikaseffect: neem het voortouw, artsen!

De World Medical Association (WMA) daagt artsen uit om de strijd aan te gaan tegen het broeikaseffect. Ze nodigt hen uit om hun patiënten hiervoor te sensibiliseren en meer respect voor onze planeet te hebben. Maar ook om het voorbeeld te geven door te streven  naar "groene kantoren".

Eind 2018, bij de grote miliieuconferentie COP24 in Polen, nodigde de WMA artsen uit om "hun patiënten actief te verdedigen tegen de schadelijke effecten van klimaatverandering".  En om te beginnen vegen voor eigen deur. "Moderne hightech-medicijnen verbruiken veel energie en materiaal met een hoge milieu-impact, net zoals veel producten voor eenmalig gebruik of meervoudige verpakkingen."

Consultatieruimte vergroenen

De WMA herinnert aan initiatieven zoals "My Green Doctor", een site die verschillende bronnen aangeeft (gidsen, blogs, tips, getuigenissen ...) om collega's te begeleiden die klaarstaan ​​om hun consultatieruimten te vergroenen. Deze service bestaat helaas alleen in het Engels en vereist registratie (gratis) om zijn schat aan informatie prijs te geven (*), maar deze logica kent geen grenzen. My Green Doctor schetst bijvoorbeeld kleine en grote maatregelen om de ecologische voetafdruk van bedrijven (en tegelijkertijd hun bedrijfskosten) te verminderen, bijvoorbeeld via elektriciteitsverbruik. Dat begint met 'wanneer u weggaat, schakelt u alles uit', niet verspillen van water, afvalbeheer. De site  moedigt groepspraktijken en gezondheidscentra aan om een ​​'groen team' samen te stellen  waardoor verandering wordt bewerkstelligd.

'Ecotherapie' voorschrijven

Een andere kant van "going green": de patiënt sensibiliseren. My Green Doctor bespreekt bijvoorbeeld tips om vleesconsumptie te verminderen "voor uw gezondheid en de planeet". Er wordt opgeroepen om 'ecotherapie' voor te schrijven. Dat kan een dagelijkse parkwandeling zijn tegen stress en sommige chronische ziekten, of zelfs 'bosbaden'.

Wat de politieke kant betreft, dringt de WMA er bij de invloedrijke medische figuren in elk land op aan om het klimaat met beleidsmensen te bespreken: er is een duidelijk signaal naar de markt gestuurd. Artsen kunnen via hun pensioenfondsen grote investeerders zijn. "Sommige medische organisaties hebben al gezamenlijk besloten om te stoppen met sectoren die veel koolstofdioxide uitstoten en die in te ruilen voor meer verantwoorde investeringen."

(*) en om een ​​certificaat af te geven dat hun inspanningen bevestigt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marnix SCHAUBROECK

    10 januari 2019

    Meer complementaire geneeskunde zou ook al veel helpen...