Britse artsen bekritiseren tienjarenplan voor de NHS

De voorzitter van de British Medical Association (BMA), dr. Chaand Nagpaul, reageert op het aangekondigde regeringsplan met heel wat kritische opmerkingen. Het plan mag dan ambitieus zijn, vraag is vooral of het voldoende ondersteund wordt. Momenteel zijn er zowat 100.000 vacatures…

Er wordt gewag gemaakt van meer geavanceerde behandelingen en digitale consulten, maar eerst en vooral dient gesleuteld te worden aan de basis: mankracht. “Het heeft geen zin om de digitale toegangsdeur tot de gezondheidszorg te openen als we geen zorgpersoneel hebben”, aldus de voorzitter.

"Hoewel de regering wees op uitbreiding van de capaciteit en de professionals te laten toenemen, is dat aspect slechts weinig gedetailleerd. De NHS telt zomaar eventjes 100.000 vacatures, dus is voor de duurzaamheid van het systeem op lange termijn  een krachtig personeelsplan nodig. Met extra middelen voor de opleiding. In het langetermijnplan staat niets daarvan over financiering.

"Even dringend is de aanpak van de kortetermijndruk: artsen en NHS-medewerkers worstelen elke dag met de stijgende vraag. Gevolg: een laag moreel, stress en burn-out. De aangekondigde technologische vooruitgang kan veel patiënten helpen voor kanker, cardiovasculaire en beroertezorg, maar de streefdoelen moeten realistisch zijn. En de regering moet ook oog hebben voor de psychische gezondheid van patiënten.”

Wachtlijsten groeien

"De BMA ondersteunt meer investeringen in de huisartsen- en welzijnszorg, noodzakelijk alleen al wegens de vergrijzing en het feit dat artsen patiënten behandelen met complexere behoeften”, luidt het verder. “Met patiënten die te maken krijgen met onaanvaardbare wachttijden en groeiende wachtlijsten voor operaties en afspraken, hebben we ook onmiddellijke, praktische oplossingen nodig en de noodzakelijke investering in ziekenhuizen.

 “Hernieuwde aandacht voor preventie is welkom, maar de realiteit is dat we een aanzienlijke toename van obesitas en aanverwante ziekten zien, samen met toenemende  ongelijkheden op gezondheidsgebied die nog worden verergerd door de jarenlange bezuinigingen. De regering moet verder gaan door bijvoorbeeld een minimumeenheidsprijs voor alcohol in te voeren en de suikerniveaus in levensmiddelen samen met de marketing voor junkfood beperken.”

"De BMA wacht met spanning op de publicatie van het Groenboek sociale zorg dit jaar, dat volledig moet aansluiten bij het langetermijnplan voor de NHS. Finaal willen artsen een eerlijk antwoord op de vraag hoe ver de 20,5 miljard pond over vijf jaar toereikend is. Dat bedrag ligt ruim onder de 4% stijging die onafhankelijke experts berekenden.”

Lees ook: NHS-pakt-probleemdrinkers-en-rokers-massaal-aan

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.