Artsen hoogst in aanzien wereldwijd

Wereldwijd genieten artsen het hoogste professionele aanzien in de samenleving. Dat concludeert de "Global Teacher Status Index 2018" die zopas werd bekendgemaakt door de Britse Varkey Foundation.

Deze stichting vergelijkt in 35 landen de opvattingen van 1.000 mensen over leerkrachten vergeleken met 14 andere beroepen. Ons land zit niet in de vergelijking, Nederland wel. Maar we mogen aannemen dat een overzicht van de 35 landen verspreid over de hele wereld, wel een accuraat beeld geeft.

In alle landen behaalden artsen de nummer 1-plaats voor sociale status, met een globale score van 11,6 op 14, gevolgd door advocaten (9,5), ingenieurs (9,1) en schoolhoofden (8,1). Verpleegkundigen bekleden de zesde plaats met een gemiddelde van 7,4.

Beroep Gemiddelde score, 14 maximum en 1 minimum
Dokter 11,6
Advocaat 9,5
Ingenieur 9,1
Schoolhoofd 8,1
Agent 7,8
Verpleegkundige 7,4
Accountant 7,3
Manager lokaal beleid (burgemeester?) 7,3
Management Consultant 7,1

En verder: Leerkracht middelbaar onderwijs (7,0), Leerkracht basisonderwijs (6,4), Web Designer (5,9), sociaal werker (5,8), bibliothecaris (4,6).


 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.