Eerste Prijs Generet gaat naar specialist in vasculaire anomalieën

Miikka Vikkula, hoogleraar aan de universiteit UCLouvain (Université catholique de Louvain), is de eerste laureaat van de Prijs Generet, goed voor een bedrag van 500.000 euro. Deze specialist in vasculaire anomalieën ontving de prijs uit handen van prinses Astrid tijdens een plechtigheid donderdag bij de Koning Boudewijnstichting in Brussel.

Het Fonds Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil het onderzoek naar zeldzame ziekten een impuls geven en van België een kenniscentrum op dit vlak helpen maken. Een ziekte is "zeldzaam" als ze minder dan één persoon op de 2.000 treft. Doordat er 7.000 tot 8.000 zeldzame ziekten zijn, wordt 6 tot 8 procent van de wereldbevolking erdoor getroffen. In ons land gaat het over ruim een half mil joen mensen.

Professor Miikka Vikkula is verbonden aan het laboratorium voor menselijke genetica van het De Duve Instituut (DDV) van UCLouvain. Hij kreeg de Prijs Generet voor zijn onderzoek naar de genetische oorzaak van vasculaire anomalieën. In totaal hadden 28 kandidaten een dossier ingediend.

"Er bestaan ruim 40 varianten van vasculaire anomalieën, of misvormingen van bloed- of lymfevaten", legt de Koning Boudewijnstichting uit. "In hun onschuldigste vorm uiten ze zich in kleine vlekjes op de huid, maar voor veel patiënten die met omvangrijkere misvormingen geconfronteerd worden, belemmeren deze sterk hun functioneren, veroorzaken ze veel pijn, en kunnen ze aanleiding geven tot bloedingen en bijkomende infecties."

Het Fonds Generet zal jaarlijks een prijs van 500.000 euro uitreiken. Dat bedrag kan worden verdubbeld als het onderzoek reële vooruitgang boekt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.