Dokters van de Wereld vraagt duidelijkheid over abortuswet

Er is nog steeds onduidelijkheid over de abortuswet. Dat zegt Dokters van de Wereld donderdag naar aanleiding van de Internationale Dag van de Toegang tot Veilige Abortus. De organisatie vraagt dringend meer duidelijkheid. "Komt de wet er nu wel of niet?", vraagt Ellen Verryt, coördinator van Dokters van de Wereld, zich af.

Dokters van de Wereld benadrukt dat er al in 2019 in de Kamer een meerderheid in de maak was voor een hervorming van de wet. "Vier jaar later blijft dit voornemen nog steeds dode letter", benadrukt Verryt. "Dat is een blamage voor alle 6 miljoen vrouwen in ons land. Zij hebben het recht te weten waar ze staan."

Voor de tienduizenden kwetsbare vrouwen zonder papieren of toegang tot zorg is dit politieke uitstelgedrag volgens Verryt des te pijnlijker. "Zij worden onder de huidige wetgeving al decennia structureel verhinderd bij hun zoektocht naar een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Hun hoop lag bij de nieuwe wet."

De huidige abortuswet schendt volgens Dokters van de Wereld de basisrechten van de vrouw in ons land en doet aan uitsluiting van mensen in uiterst kwetsbare situaties. "Aan deze situatie moet dringend een eind worden gemaakt", zegt Verryt.

Dokters van de Wereld vraagt aan de regering om nog voor de verkiezingen werk te maken van een "vereenvoudigde en geharmoniseerde toegang tot abortus, ongeacht iemands administratieve of financiële situatie". De organisatie wil ook dat periode waarbinnen een abortus mogelijk is opgetrokken wordt van twaalf weken naar achttien weken zwangerschap voor alle vrouwen en meisjes die zich op het Belgisch grondgebied bevinden.

Meerderheidspartijen Groen en Ecolo lieten woensdagochtend weten dat ze een wetsvoorstel indienen om de abortustermijn op te trekken van 12 naar 18 weken, in lijn met het advies van het wetenschappelijk comité dat door de meerderheid werd aangesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.