Rusthuizen vaccineren stiekem familie van bewoners

In sommige rusthuizen worden de 'restjes' van het Pfizer-vaccin gebruikt om 'stiekem' familie van bewoners en personeelsleden te vaccineren. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag onder aanhaling van Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.

Ontoelaatbaar, vindt het Agentschap Zorg en Gezondheid: de prioriteit moet gaan naar huisartsen en verpleegkundigen. De woonzorgcentra hebben nu een brief gekregen waarin hen wordt gevraagd om 'reservelijsten' aan te leggen van mensen die een dosis moeten krijgen van het vaccin dat rest als de bewoners en het rusthuispersoneel zijn ingeënt.

Wat dus absoluut niet mag, is het vaccin aan familieleden van ­bewoners en personeelsleden geven. "We begrijpen dat dat voor frustratie en onbegrip zorgt, maar gezien de schaarste van de vaccins rekenen we erop dat u daar op een correcte manier mee omspringt", staat in de brief.

Toch is het hier en daar wel gebeurd. "Dat hoor ik in de wandelgangen", zegt Margot Cloet. "We mogen dat niet tolereren. Ze moeten naar de personen die al maanden het meeste risico lopen op besmetting. Dat zijn de thuisverpleegkundigen, huisartsen, tandartsen, enzovoort. We vragen woonzorgcentra dan ook om ­samen te werken met de lokale huisartsenkring en thuisverpleegkundigen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.