Coronavirus: Belgisch Leger paraat om hulp te bieden (Pierre Neirinckx, arts generaal-majoor)

Nu de pandemie zich opmaakt om België in volle kracht te treffen, staan de FOD Volksgezondheid en het Belgische leger met elkaar in contact om te anticiperen op de volgende stappen van deze gezondheidscrisis.

Na verschillende vergaderingen afgelopen maandag maakt Pierre Neirinckx, stafchef van het Belgische leger, de balans op: "Op militair vlak zijn we gewend te moeten reageren op moeilijke situaties, we zijn ervoor opgeleid. We willen natuurlijk onze civiele medische collega's helpen. We zijn voorbereid op een piek om de eerste lijn te helpen, de tweede lijn en ook in het ziekenvervoer."

Ter herinnering, de medische component kan rekenen op 1.400 mensen: "We tellen binnen onze teams huisartsen, specialisten, apothekers, verpleegkundigen.... Wij zijn bereid in te grijpen om de bevolking en de ziekenhuizen te helpen zodra de volksgezondheidsdienst ons daarom vraagt."

Militairen reeds aanwezig

Vandaag zijn de soldaten van de medische component al in actie om de bevolking en de ziekenhuizen te ondersteunen. "We werken met de 112-centrales met militaire ambulances. Dat alles is uitgerold vrijdag in Brussel en Vlaams-Brabant. Bovendien maken we onze ambulancechauffeurs beschikbaar om te kunnen helpen bij het vervoer van patiënten tussen ziekenhuizen", vervolgt Pierre Neirinckx.

Maskers en beademingsapparaten

De militairen hebben ook uitrusting voor troepen in België of in het buitenland: "We dienen uiteraard de masker- of ademhalingscapaciteit op peil te houden voor onze militaire verzorgers in België en in het buitenland, maar ook in Mali of elders. Een deel moeten we ook bewaren voor ons militair hospitaal om de best mogelijke zorg te kunnen bieden aan de slachtoffers van brandwonden, net zoals we de essentiële benodigdheden in reserve houden voor de teams die onze civiele collega's kunnen helpen. Natuurlijk zijn we bereid om ze aan andere ziekenhuizen over te maken indien nodig. We beschikken echter niet over enorme voorraden. Van beademingsapparaten hebben we er bijvoorbeeld een paar dozijn beschikbaar. Voor maskers hebben we ook zeer beperkte voorraden, maar de FOD Volksgezondheid weet dat ze een beroep op ons zal kunnen doen."

Ziekenhuizen helpen 

Het leger zal verder steun kunnen bieden als een ziekenhuis in België een acute crisis doormaakt: "We kunnen overal helpen als een ziekenhuis overspoeld wordt met te veel gevallen van coronavirus en de afdeling intensieve zorg overrompeld is. Op dat niveau bereiden we ons ook voor."

Brandwondenpatiënten

De medische component van onze strijdkrachten zal ook ziekenhuizen kunnen helpen met brandwondenpatiënten, om ruimte vrij te maken: "We hebben vandaag weer vergaderd. We mobiliseren onze krachten door te werken aan een plan om zoveel mogelijk brandwondenpatiënten om te leiden naar ons ziekenhuis in Neder-Over-Hembeek. Hierdoor komt capaciteit van de intensive care in andere ziekenhuizen vrij wanneer zij die nodig hebben. Daarvoor zijn we aan het plannen, maar we zitten nog niet in de actiefase."

Het lijdt geen twijfel dat ziekenhuizen en artsen kunnen rekenen op de steun van de medische component van het Belgische leger... op de piek van de gezondheidscrisis over enkele dagen of weken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Gerrit HAAZEN

  21 maart 2020

  Zo maakt eendracht niet alleen macht, maar ook
  betere zorg voor mekaar ... en wat is het belangrijkst
  Dr.G.Haazen

 • Chantal MATHIEU

  17 maart 2020

  Eindelijk....Onze militairen worden ingeschakeld. Wordt hoogtijd dat NBC specialisten hun input gaan geven zodat we de toestand onder kontrole krijgen en een nationaal plan kunnen uitwerken voor toekomstige acute problemen in de acute gezondheidszorg.

 • Joseph Dens

  17 maart 2020

  Super!
  J. Dens, cardioloog ZOL.